Måndag 17 juni 2019
Vi finns här: www.nak.se
Stjärnhimlen i juni

Stjärnhimlen

  Mer information om stjärnhimlen i juni...

Månens faser:
 3 Må Nymåne
10 Må Första kvarteret
17 Må Fullmåne
25 Ti Sista kvarteret

Solen och månen idag! *

Solen upp 03:46 (03:46)
Solen ner 22:07 (22:07)

Gryning   02:25 (02:25)
Skymning  23:28 (23:29)

Månen upp 22:08 (23:04)
Månen ner 04:06 (04:46)

* Norrköpings horisont.
* Morgondagens tider inom
   parentes.

Nästa klubbmöte:
Inga möten planerade...

Senaste observationsrapporten:
2018-07-05 - NAK:s perseidövervakning 2017

5625712 besök sedan 15 jan 2005

Nyheter

1 juni 2019 - Jupiter är sommarens kung

Juni är ingen lätt månad för en amatörastronom. Natthimlen är helt enkelt för ljus för att man ska kunna se godbitarna där ovan. Men det finns undantag, planeterna till exempel. Jupiter lyser strålande lågt i söder och är som mest imponerande runt oppositionen den 10:e. Passa på att kolla in den röda fläcken om du har tillgång till ett teleskop. Just nu är den störd av atmosfäriska fenomen och har blivit deformerad. Andra junisaker att titta på: Kedjan av SpaceX:s Starlink-satelliter säger amatörastronomer både bu och bä till. Heavens Above hjälper dig i vilket fall som helst att hitta dem. Och så håll ögonen öppna efter eventuella ljusa Beta Taurid-meteorer i slutet av månaden. Trevlig sommar!

Njut av sommarmånadens sköna himlar:
På himlen överblick (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

Bob King skriver bra och begripligt om Jupiter och den röda fläcken hos Sky & Telescope (öppnas i nytt fönster).
/ Sven Mårdh
30 april 2019 - Svart hål i ljusnande natt

Sommarnatten lyser upp alla taken, bara amatörastronomen är vaken. Nja, vi är inte riktigt där än, och om du fortfarande vill observera på en hyggligt mörk himmel så gäller det att passa på. Och varför då inte rikta in teleskopet mot den hyperaktuella M87 i Jungfrun – galaxen med det gigantiskt tunga svarta hålet (bilden kommer från Event Horizon Telescope collaboration). Maj bjuder också på en rad läckerheter: månen ockulterar Eskimånebulosan den 10:e, dvärgplaneten Ceres står i opposition en bit ovanför Antares i Skorpionen den 29:e, Mars passerar mycket nära stjärnhopen M35 den 19:e och asteroiden Flora likaledes stjärnan Beta Librae (eller Zubeneschamali) den 17:e, några av stjärnfallen från den rika men svårobserverade meteorskuren Eta Aquariiderna kan väl nog ses den 6:e. Och så har vi naturligtvis den ljusa Jupiter och Saturnus, ringbäraren.

Sug in dofterna från blomstermånadens himlar:
På himlen överblick (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

En karta över vägen till M87 hittar du här.
/ Sven Mårdh
31 mars 2019 - Lätthittad Pallas som bäst

Den drygt 500 kilometer stora asteroiden Pallas står i opposition den 10 april och kan då ses som en liten prick i en fältkikare eller teleskop. Den är dessutom lätthittad eftersom den rör sig alldeles intill Muphrid, ljusa Arcturus nära granne. Bilden på Pallas ovan (Credit: ESO/Vernazza et al.) är tagen med ESO:s SPHERE-instrument installerat på Very Large Telescope (VLT) vid Paranal-observatoriet i Chile. April månad bjuder på mycket annat också: månen ockulterar delar av Bikupan/Praesepe (M44) den 13:e och stjärnhopen M21 + Trifidnebulosan den 24:e, asteroiden Iris står i opposition den 5:e, meteorskuren April-Lyriderna når maximum natten mellan den 22:a och 23:e.

Botanisera i gräsmånadens växande rymder:
På himlen överblick (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
26 februari 2019 - Jätteplaneterna får besök

Merkurius syns i skymningen till omkring den 6 mars, sedan försvinner den. Morgonstjärnan Venus syns i gryningen till omkring den 13:e, sedan försvinner också den. Blir det inga planeter kvar då? Jodå, röda Mars hittar du lätt på kvällen. I slutet av månaden finns den nära stjärnhopen Plejaderna. Jupiter lyser starkt under efternatten och morgonen, och Saturnus blir sakta bättre synlig på morgonkulan. Just de sistnämnda får närgångna besök av månen den 27:e och 29:e (se bilderna ovan). I början av mars är också kometen Iwamoto fortfarande lätthittad i Kusken. Månaden innehåller även många andra intressanta händelser där uppe. Börja med att botanisera i våra kosmiska guider.

Den härliga vårmånadens himlafenomen:
På himlen överblick (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh

Nyhetsflöde i RSS-format
Tidigare nyheter  |   Bli meddelad vid uppdateringar!