Söndag 16 december 2018
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2018-12-01 - En riktigt god kometjul!

Skådespelet kan börja! På den kosmiska scenen kliver kometen 46P/Wirtanen in från kylan. Under december kommer den att passera perihelium, komma ovanligt nära jorden och ta en väg över vår stjärnhimmel som innehåller flera kända vägmärken, som Plejaderna den 16:e (bilden ovan) och den ljusa Capella dan före dopparedan. Ljusstyrkan är det inget fel på – i slutet av november rapporterade många att den låg kring +5 och den kan nå +3 i mitten av december. MEN: du kommer inte att se den som bilden ovan, genererad genom programmet Starry Night. Istället kommer du se en månstor diffus himmelsboll, kanske utan svans. Om du observerar nära stadsljus är det risk att bollen bleknar bort helt. Bästa tipset är med andra ord: sök en upp en mörk plats utan ljusföroreningar – och ta gärna med en kikare för säkerhets skull. Man kan aldrig riktigt lita på kometer. Och undvik starkt störande månsken. Händer det då inget annat under december? OM DU BARA VISSTE!!! DET ÄR EN HELT GALEN MÅNAD!!!

Ta in hela julmånadens uppdukade himlabord:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-11-26 - InSight har landat på Mars
Rymdsonden InSight, som sändes upp från Vandenberg Air Force Base i USA den 5 maj, har i kväll klockan 20:52:59 svensk tid landat på Mars nära ekvatorn på västra sidan av ett stort lavaområde som benämns Elysium Planitia, rapporterar NASA.
/ Håkan Norén
2018-10-30 - Varmt välkommen tillbaka, Venus!

I början av november blir äntligen planeten Venus synlig igen, nu som morgonstjärna i sydost – och till en början tillsammans med Jungfruns ljusa Spica (Stellarium-grafiken ovan visar läget den 24 november klockan 06.30). Det har varit ett ganska dåligt Venusår, men under årets sista månader kan vi njuta av den till fullo. Av de övriga ljusa planeterna är det fortfarande Mars som är bäst på kvällarna, även om den sakta bleknar och blir allt mindre i teleskopet. Asteroiden 3 Juno har en mycket gynnsam opposition i november – och når då sitt minsta avstånd till jorden under åren 1980–2400! Annars kan du se både stjärnfall (Leoniderna i maximum) och tre kometer den närmsta tiden. Och naturligtvis mycket, mycket mera!

Skåda vintermånadens kosmiska meny:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

Obs-guiden uppdaterades 14/11 med uppgifter om den nyupptäckta och relativt ljusa kometen C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto).
/ Sven Mårdh
2018-10-02 - Isgiganterna coola i natten

Förra månaden stod isgiganten Neptunus i opposition, nu i oktober är det Uranus tur. Båda planeterna går att se i en fältkikare och är man lycklig ägare av ett större teleskop (11 tum och uppåt) kan både månar och svaga detaljer i atmosfärerna observeras, om än med svårighet. Enklare är det ändå att kolla in ljusa Mars (ovan tillsammans med månen den 18:e) som tillsammans med Saturnus fortfarande syns på kvällarna – Jupiter förlorar vi tyvärr. Men oktober är mycket mer än så: meteorskuren Draconiderna, som alltid kan överraska, når maximum den 9:e, skuren Orioniderna når visserligen maximum nära fullmåne den 21:e men slutet innan gryningen blir ypperligt, ljussvaga asteroiden Xanthomalitia släcker en stjärna av magnitud +5,6 den 5:e, en äkta Danjonmåne kan ses den 8:e, Lunar X syns den 16:e. Mer hittar du på nedstående sidor!

Slaktmånadens himmelska tips:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-09-01 - Hösten börjar med kometjakt

Hösten börjar så sakteliga att ge sig till känna. Kan vi hoppas på klara och lagom kyliga nätter? Under september visar kometen 21P/Giacobini-Zinner upp sig från sin bästa sida. Den når både perihelium och närmaste avståndet till jorden så gott som samtidigt den 10:e. Kometen står mycket bra till, syns lätt i en liten fältkikare och kommer att passera både ljusa stjärnor och flera ljusa stjärnhopar. En annan ljussvagare komet, 38P/Stephan-Oterma, finns inte så långt ifrån 21P på himlen. Planeter finns också att beskåda: Merkurius är nära Regulus på morgonen den 6:e. Mars börjar visserligen att tappa lite av glansen men är fortfarande iögonfallande under kvällarna. Även Saturnus och i viss mån Jupiter syns också på kvällarna. Dessutom står den numera yttersta planeten Neptunus i opposition den 7:e. Och kolla lite extra noga efter stjärnfall ifall meteorskuren September-Epsilon Perseiderna får ett mini-utbrott den 9:e omkring klockan 21.12. (Karta: Starry Night Pro)

Höstmånadens färgglada händelser:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-08-01 - Stjärnfall och en liten solförmörkelse

Äntligen augusti! Äntligen stjärnfall! Missa inte årets maximum av meteorskuren Perseiderna. Ingen måne i sikte som kan störa observationerna, nu hänger allt på vädrets makter. Mest stjärnfall ser du natten mellan 12 och 13 augusti (tyvärr natt till måndag). Den 11:e inträffar en partiell solförmörkelse som är synlig från norra Götaland och uppåt i landet. Sett från Norrköping är den minimal – månen döljer bara bara 1,9% av soldiametern. I nordligaste Norrland är åtminstone drygt en fjärdedel förmörkad. Men augusti innehåller mycket mer än så: en fortfarande fantastiskt ljus Mars, kometen Giacobini-Zinner är nåbar i fältkikare – och så kommer den mörka natten tillbaka! (Bilden ovan på en perseid: NASA/Bill Ingalls)

Skördemånadens rymdglädje:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-07-02 - NAK och ÖAS firade 40-års-jubileum!
Läs gärna Sven Mårdhs artikel om vårt 40-års-jubileum tillsammans med ÖAS! Klicka här
/ Bengt-Erik Söderström
2018-07-01 - Månförmörkelse + Mars = dubbel glädje

På kvällen den 27 juli är det äntligen dags för en total månförmörkelse synlig i Sverige. Som en extra bonus kommer planeten Mars (som samtidigt står i opposition) att befinna sig strax under den förmörkade månen. Vilken färg förmörkelsen får och hur mörk den blir är svårt att säga i förväg. I Obs-guiden hittar du uppgifter om Danjonskalan som hjälper dig att själv bestämma vilket L-värde det blir. Hör gärna av dig via vårt forum om du observerat! Juli innehåller naturligtvis många fler händelser, du hittar dem via länkarna nedan. Grafiken ovan är skapad av André Franke.

Hömånadens bästa rymdmål:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-07-01 - Nova i Skölden
En nova av magnitud +10/+11 har blossat upp i den lilla stjärnbilden Skölden (Scutum på latin), nedanför Örnen och intill Ormbäraren. Novan finns vid RA 18h29,4m dekl –14°31' (epok 2000) – endast 4 bågminuter nordost om Gamma Scuti (mag +4,7)! Teleskop är ett måste för att kunna observera novan.

Läs mer hos:
AAVSO forum | The Astronomers's Telegram | Astronet
/ Sven Mårdh
2018-06-13 - Sandstorm på Mars

En snart global sandstorm härjar på planeten Mars. Nasa har, åtminstone tillfälligt, förlorat kontakten med den snart 15 år gamla Marsströvaren Opportunity. Stormen kan ses i ordinära amatörteleskop. Tyvärr står planeten lågt sett från Sverige och kan enbart observeras lågt i sydost från 1-tiden fram till att morgonhimlen blivit för ljus. Bilden är tagen av NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter och visar den begynnande sandstormen den 6 juni. Opportunitys position är vid den blå punkten nästan mitt i bilden. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS).

Läs mer hos:
Sky & Telescope | Astronomy Now | NASA | Spaceweather
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...