Lördag 15 maj 2021
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2021-05-01 - Merkurius bästa aftonrunda

Under en stor del av maj har du chansen att se den för observatören ofta gäckande planeten Merkurius. Och den 13 maj, ungefär då den når sin högsta höjd i skymningsljuset i nordväst, har du dessutom månskäran som en extra guide. Den ljusare Venus syns också men står betydligt lägre på himlen medan den nu ganska svaga Mars kan observeras under en något längre tid på kvällen. Paret Jupiter och Saturnus hittar du lågt i sydost i gryningen. Då himlen blir allt ljusare och det blir svårare att se stjärnor och deep sky, varför då inte kolla in månen! Maj bjuder dessutom på Lunar X, Gyllene handtaget och supermånen, även om vi i Sverige missar den totala månförmörkelsen. Månaden är även fördelaktig för att spana efter rymdstationen ISS.

Uppdatering 9/5: Rymdstationen ISS passerar framför månen i bland annat Östergötland den 23 maj. Preliminära tider för detta är tillagt i Obs-guiden.

Blomstermånadens färgrika utbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021

Uppdatering 9/5 om Nova Cassiopeia 2021: Denna intressanta nova som NAK rapporterade om den 18/3 har på senare tid blivit ljusare igen. Observationer i BAA under morgonen den 9/5 ger en magnitud på mellan +5,3 och +5,6.
/ Sven Mårdh
2021-04-29 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2021-04-01 - Comeback för planeterna

Visserligen är Mars den planet som syns bäst under april, men under månaden dyker i alla fall Jupiter och Saturnus upp på morgonen och Venus kan om horisonten är god ses som aftonstjärna från valborg. Eventuellt kan du även få syn på Merkurius då. Meteorskuren Lyriderna (maximum den 22:e) brottas med månen i år så räkna inte med att se så många stjärnfall. Superfullmånen den 27:e är för övrigt årets största, åtminstone sett från Norrköping. Den ljusaste kometen under perioden är C/2020 R4 (ATLAS), som kan nå 9:e magnituden och därmed kunna ses i ett mindre teleskop. I början av månaden kan du följa den på morgonen i stjärnbilden Örnen. Den rör sig snabbt vidare genom norra Ormbäraren, Herkules, Norra Kronan och Björnvaktaren och blir därför snart synlig även på kvällen. Vid valborg har den kommit fram till Jakthundarna.

Gräsmånadens spirande himmelsmenyer:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-03-18 - Nova i Cassiopeja

Yuji Nakamura (Kameyama, Mie, Japan) upptäckte den 18 mars en nova i Cassiopeja av V-magnitud +8,95. Novan ligger alldeles söder om stjärnhopen M52 och håller fortfarande på att bli ljusare. Karta: The Sky.

Läs mer:
Sky & Telescope | Astronet | BAA | AAVSO-karta
/ Sven Mårdh
2021-02-28 - Mars, mars, måne...

Nä, jag luras inte. Mars är fortfarande den enda planeten du kan se för blotta ögat under just mars. Den röda planeten tar vägen förbi stjärnhopen Plejaderna den 4:e och lite senare också Hyaderna. Grafiken ovan (från Starry Night Pro Plus 8) visar när Mars, månen och Aldebaran i Hyaderna ställer upp sig på linje den 21:a. Vårmånaden innehåller annars en hel del intressanta saker. Vad sägs om att se bloss (eng. flares) från geostationära satelliter omkring den 1:e, kolla in variabeln Chi Cygni i maximum och asteroiden Vesta i en gynnsam opposition den 4:e. Om du följer månen kan du få se både Lunar X (den 20:e) och det gyllene handtaget (den 24:e).

Vårmånadens rymdkryssningar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-02-23 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2021-02-18 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2021-02-11 - ISS passerar framför solen

Internationella rymdstationen ISS kommer att passera framför solen den 12–13 februari sett från en stor del av Östergötland, inklusive Norrköping och Linköping. Du hittar alla data för din eller annan valbar plats hos ISS Transit Finder. Tiderna på bilden ovan gäller för Norrköping. En passage tar mindre än två sekunder. Som vanligt en varning: Observera aldrig solen utan ett ordentligt solfilter. Tips om detta finns till exempel i Håkan Noréns artikel Att observera och fotografera en solförmörkelse.
/ Sven Mårdh
2021-01-31 - Mars i centrum

Februari är en planetfattig månad. Merkurius kan kanske skönjas den 1:e men sedan är Mars den enda planeten som kan ses för blotta ögat (kikare behövs för Uranus och Neptunus). Mycket lämpligt kretsar också en hel del om Mars – inte mindre än TRE rymdsonder kommer fram till en röda planeten den här månaden! NASA:s Mars 2020 med bilen Perseverance och den lilla helikoptern Ingenuity får sällskap av Förenade Arabemiratens Hope (Al Amal) och kinesiska Tianwen-1. Lämpligt nog är månen nära Mars på vår himmel precis när Perseverance och Ingenuity ska landsättas. Illustrationen ovan visar just dessa två. (Bild: NASA/JPL-Caltech)

Göjemånadens himlahändelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-01-25 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...