Lördag 21 maj 2022
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2022-04-30 - Blek förmörkelse och planetbyte

Äntligen blir det en månförmörkelse igen (morgonen den 16:e), men tyvärr kan vi i stort sett bara se när månen sakta går in i jordens halvskugga. Sedan går månen ned. Med lite tur hinner vi i alla fall se en svag skuggning på den vänstra halvan. Bilden ovan visar månens utseende klockan 04.10. Maj bjuder annars på planetbyte: Merkurius försvinner från kvällshimlen en vecka in i månaden. Istället gör två planeter efterlängtad comeback på morgonhimlen: Jupiter och Saturnus. Mer osäkert är det om kometen C/2021 O3 (PanSTARRS) orkar med efter sin periheliepassage. Har vi tur blir kometen en lätt fångst i en ordinär fältkikare, men troligare är att ”hårstjärnan” blir svagare. Slutligen kan meteorskuren Tau Herculiderna bjuda på ett riktigt fyrverkeri den 31:e. Dessvärre lär den eventuella meteorstormen inträffa när solen gått upp i Sverige.

Uppdatering 7/5: Kärnan hos C/2021 O3 (PanSTARRS) har i samband med periheliepassagen fallit sönder och kometen är därför betydligt ljussvagare än vad man hoppats på.

Blomstermånadens bästa guider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-03-31 - Merkurius tar över

April betyder flera avsked på stjärnhimlen. Vinterstjärnbilderna försvinner en efter en och vi säger farväl till Rigel i Orion den 17:e och Sirius i Stora Hunden den 22:e. Även planeten Venus säger adjö för den här gången på morgonhimlen den 12:e. Istället stoltserar Merkurius som ensam planet synlig för blotta ögat under den andra hälften av månaden – då under den tidiga kvällen. När den syns som bäst omkring den 28:e står den nära stjärnhopen Plejaderna, den kan dock vara lite trixig att se i skymningsljuset. Under april blir det också stjärnfall då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e. Trots att månen är mer än halv stör den inte nämnvärt tack vare dess sydliga gång. Vidare kan du observera den för tillfället ljusa Mira-variabeln Chi Cygni nå sin topp och se asteroiden Hygiea i en gynnsam opposition den 29:e.

Gräsmånadens himlafenomen:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-02-28 - Venus ensam marsplanet

När planeten vi alla lever på drabbas av krig och förstörelse kan det vara en tröst att blicka upp mot himlens alla stjärnor. Under mars möts vi dessutom av både vårdagjämning och sommartidens början. Planeterna lyser dock med sin frånvaro, det är bara Venus som kan ses för blotta ögat. Men det finns mycket annat att kolla in – månaden bjuder dig chans att spana efter både geostationära satelliter och rymdstationen ISS. Om du har teleskop kan du se minst tre kometer och dvärgplaneten Ceres är en baggis med handkikare. Och vår vän månen finns nästan alltid där uppe – en kikare avslöjar de största kratrarna och ett teleskop kan ta dig med till ett fantastiskt skuggspel i värld av bergskedjor och månhav.

Vårmånadens stjärnguider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2022-01-31 - Perfekt läge för Lunar X

Månen bjuder på ett perfekt läge för att observera Lunar X denna månad. Den 8:e kan alla med teleskop se solljus och skuggor på väggarna på kratrarna Blanchinus, La Caille och Purbach bilda det lysande X:et vid månens terminator. Venus har liksom i fjol inget bra år men omkring den 6:e gör hon i alla fall det bästa möjliga som morgonstjärna. Andra saker som februari bjuder på är flera ISS-passager framför solen (ordentligt skydd ett måste!) och asteroiden Massalia i en gynnsam opposition. På den mer ledsamma sidan är att det är dags att ta farväl av Jupiter för säsongen. (Foto på Lunar X: RadioFan/Wikimedia Commons)

Göjemånadens kosmiska begivenheter:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2021-12-31 - Merkurius dyker upp igen

Gott nytt astronomiår! 2022 års första månad bjuder på många planeter: Merkurius syns under några veckor och bäst runt den 11:e (se ovan), Venus försvinner som aftonstjärna runt den 5:e men kommer tillbaka som morgonstjärna kring den 11:e, Mars lyser svagt på morgonen fram till den 25:e, Jupiter är fortfarande bra på kvällen medan Saturnus försvinner därifrån den 17:e. Januari har mycket mer att kolla in: tre kometer är synliga i små teleskop, asteroiden Iris når en gynnsam opposition, årets ljusaste NEO-asteroid far förbi och månen ockulterar dubbelstjärnan Alfa1 och Alfa2 Librae. Och glöm heller inte Quadrantiderna, en av de mest aktiva meteorskurarna och som har maximum nära nymåne.

Torsmånadens dundrande himlaspel:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2022
/ Sven Mårdh
2021-12-25 - James Webb teleskopet uppskjutet
Det nya James Webb rymdteleskopet har idag 2021-12-25 klockan 13:20 svensk tid startat med en Ariane 5 raket från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana och skjutits upp i rymden.

SVT nyheter vetenskap

Uppdaterat 2022-01-04:

www.jwst.nasa.gov

webbtelescope.org
/ Håkan Norén
2021-11-30 - Julmånad med en ljus komet

December kan bjuda på en komet som är synlig för blotta ögat fram till strax efter Lucia, då den försvinner i grynings- och skymningsljus. Den blir absolut inte så imponerande som programmet Starry Night vill göra den här ovan, men kometen Leonard kan ändå bli julmånadens höjdpunkt med lite tur. Grafiken visar var Leonard befinner sig på kvällen den 11 december klockan 16.45. Kometen går även att observera på morgonhimlen. Om nu inte Leonard infriar förväntningarna finns mycket att trösta sig med. Den intensivt strålande aftonstjärnan Venus lyser klarast den 4:e, meteorskuren Geminiderna når maximum den 14:e och Ursiderna kan överraska på morgonen den 22:e. På juldagen skjuts förhoppningsvis James Webb-teleskopet upp från Kourou om nu inte datumet flyttas fram igen. Och så förgyller planeterna Jupiter och Saturnus fortfarande kvällarna tillsammans med den nämnda Venus. God jul och ett gott nytt astronomiår!

Julmånadens kosmiska paket:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-11-07 - Viktig information om Norrköpings Astronomiska Klubb - NAK
Från och med årsskiftet 2021-2022 upphör NAK att vara en självständig klubb utan ombildas till att vara en underavdelning till Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS) Det innebär att den som vill vara medlem då istället bör bli medlem i ÖAS. Det innebär vidare att om man vill tillhöra SAAF (Svensk AmatörAstronomisk Förening ) som bl.a. utger tidskriften Telescopium får man anmäla sig dit direkt (www.saaf.se).
Medlemsskapet i ÖAS kostar 350 :- per år inkl tidskriften Populär Astronomi eller endast 150:- om man avstår från tidskriften. Junior – upp till en ålder av 25 år betalar endast 150:- inkl Populär Astronomi , eller 50:- utan tidskrift. Mer information på ÖAS hemsida www.astronomi-oas.nu
NAK, då som underavdelning till ÖAS fortsätter givetvis sina observationsmöten i Norrköpingsområdet som tidigare
Vår hemsida www.nak.se kommer tills vidare att finnas kvar och uppdateras regelbundet men planer finns att så småningom omarbeta den tillsammans med ÖAS så vi i framtiden får en gemensam hemsida.
Med astronomiska hälsningar och välkommen 2022 till ÖAS
/ Anders Wettergren
2021-10-31 - Chans att se alla planeter

November är en av årets få månader då det är möjligt att se alla för blotta ögat synliga planeter. Venus gör comeback som aftonstjärna och kommer allt närmare paret Jupiter och Saturnus. Merkurius försvinner visserligen från morgonhimlen ungefär en vecka in i månaden men å andra sidan kan vi få se första glimten på lång tid av Mars mot slutet av november. Dvärgplaneten Ceres är lätt att se i en fältkikare och gör en spännande resa förbi Aldebaran, Oxens öga, den 3:e för att sedan korsa stjärnhopen Hyaderna. November bjuder annars på både en Uranus-opposition och en månförmörkelse, om än blek. Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko är som bäst under månaden och hittas nära Tvillingarnas Pollux under de första veckorna. Kometen C/2021 A1 (Leonard) blir allt ljusare och kan bli synlig för blotta ögat i december.

Vintermånadens gnistrande händelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-09-30 - Merkurius bästa morgonshow

Solsystemets innersta planet, Merkurius, gör sitt bästa ifrån sig i slutet av oktober. Om du vänder dig mot ostsydost i gryningen bör du ganska enkelt upptäcka den lilla gynnaren en bit ovanför horisonten. Giganterna Jupiter och Saturnus fortsätter att göra våra kvällar vackra i söder medan Venus fortfarande har det tufft som aftonstjärna och Mars står i konjunktion med solen. Flera kometer är synliga redan i små teleskop, såsom 67P/Churyumov-Gerasimenko (där Rosetta-sonden ligger kraschad) och 29P/Schwassmann-Wachmann 1. Den senare fick ett stort utbrott i slutet av september. Andra spännande händelser att vända blicken mot är bloss från geostationära satelliter och flera meteorskurar.

Slaktmånadens hela stjärnutbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...