Torsdag 23 september 2021
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2021-08-31 - Kvällsplaneterna regerar än

Hösten är här. Åtminstone snart, då vi kan fira höstdagjämningen den 22 september. På kvällshimlen är det planeterna Jupiter och Saturnus som sticker ut, men som vanligt innehåller månaden så mycket mer: Planeten Neptunus och asteroiden Pallas når opposition med bara tre dagar emellan sig. De är därför relativt nära varandra på himlen. Samtidigt kan du följa dvärgplaneten Ceres röra sig alldeles söder om stjärnhopen Hyaderna. Meteorskuren Aurigiderna kan få ett kort utbrott natten mellan den 31 augusti och 1 september. Den 2 september ockulterar månen den ljusaste stjärnan för hela året: Mebsuta i Tvillingarna.

Höstmånadens klara skyar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-08-09 - RS Ophiuchi i utbrott

Den rekurrenta novan RS Ophiuchi är i utbrott och var av 5:e magnituden den 8 augusti. Novan brukar vanligtvis hovra kring magnitud +12,5. Tidigare utbrott observerades åren 1898, 1933, 1958, 1967, 1985 och 2006. Ytterligare utbrott åren 1907 och 1945 har hittats i arkivdata. Stjärnan syns bra i sydsydväst när himlen har mörknat. Klockan 23.00 är höjden 22,6°. Karta: The Sky.

Läs mer:
Astronet | BAA | Översiktskarta från AAVSO | Wikipedia
/ Sven Mårdh
2021-07-31 - Stjärnorna faller i augustinatten

Augusti är årets stora månad när det gäller stjärnfall. Och det beror naturligtvis på att Perseiderna når sitt maximum natten mellan den 12 och 13 augusti. I år är dessutom förutsättningarna ovanligt gynnsamma då ingen måne stör och meteorskuren beräknas nå sin topp alldeles före midnatt. Även Aurigiderna kan bli fina att observera den 31:e då flera meteorexperter tror på ett kortare utbrott av den skuren. Augusti bjuder också på både Jupiter och Saturnus i opposition. Och så ockulterar månen stjärnhopen M35 och variabeln Mira verkar nå ett riktigt ljust maximum, och... tja, botanisera själva i våra guider! (Bild: NASA)

Skördemånadens lysande himlar:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021

Augusti månads obs-guide är dedikerad till Lennart Samuelsson (1933–2021), astronomivän och grundare av Östergötlands Astronomiska Sällskap.
/ Sven Mårdh
2021-06-30 - Gasjättarna räddar sommaren

Julihimlarna lider fortfarande av mörkrets frånvaro, åtminstone sett ur amatörastronomens ögon. Inte förrän i slutet av månaden börjar det bli läge att observera "på riktigt" igen. I år får vi dessutom brottas med fullmånen precis när det är dags. Tack och lov att vi har gasjättarna Jupiter och Saturnus att kolla in. De ligger dock, precis som förra året, relativt nära horisonten även när de kulminerar i söder. Grafiken ovan visar läget klockan 23.45 när månen är på besök 24–26 juli. En liten extrakrydda är att Jupiter just nu bjuder på inbördes förmörkelser och ockultationer mellan sina månar.

Hömånadens somriga himmelsguider:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-06-12 - Ljus nova i Herkules

En nova i Herkules upptäcktes den 12 juni av Seiji Ueda (Kushiro, Hokkaido, Japan). Novan var då av magnitud +8,4, men bara timmar senare observerades den av Andrew Pearce i Australien som uppskattade ljusstyrkan till +6,4. Positionen är RA 18h57m30,98s dekl +16°53'39,6" (epok 2000.0), vilket är mellan Epsilon Aquilae och 111 Herculis. (Källa: Jeremy Shears, British Astronomical Association, karta: TheSkyX)

Uppdatering 13/6: Novan verkar vara snabb, magnituden har redan sjunkit till någonstans mellan +7 och +7,5.

Läs mer:
Astronet | BAA | Sky & Telescope | Karta AAVSO
/ Sven Mårdh
2021-06-01 - Solförmörkelse synlig i Sverige

Äntligen är det dags för en solförmörkelse igen! Den 10 juni förmörkas solen partiellt, som mest klockan 12.50 då månen döljer 37% av solens diameter (25,5% av ytan). Detta gäller för Norrköpings horisont. Om du befinner dig längre norrut i landet får du en större förmörkelse. Nattens sommarhimmel är oftast för ljus för att man ska kunna se något annat än de starkaste objekten. Tack och lov då att Jupiter och Saturnus sakta börjar bli lättare att observera under sennatten och morgonen. På kvällen går Venus att se lågt i skymningsljuset, där även Mars finns under de första veckorna. Om du är ute mitt i natten (klockan 01) kan du kanske försöka att se kometen Palomar nära Muphrid i Björnvaktaren runt den 14:e och asteroiden Juno ta ett dyk i den klotformiga stjärnhopen M10 den 19:e, även om dessa händelser syns bättre i sydligaste Sverige.

Sommarmånadens hetaste händelser:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
2021-05-01 - Merkurius bästa aftonrunda

Under en stor del av maj har du chansen att se den för observatören ofta gäckande planeten Merkurius. Och den 13 maj, ungefär då den når sin högsta höjd i skymningsljuset i nordväst, har du dessutom månskäran som en extra guide. Den ljusare Venus syns också men står betydligt lägre på himlen medan den nu ganska svaga Mars kan observeras under en något längre tid på kvällen. Paret Jupiter och Saturnus hittar du lågt i sydost i gryningen. Då himlen blir allt ljusare och det blir svårare att se stjärnor och deep sky, varför då inte kolla in månen! Maj bjuder dessutom på Lunar X, Gyllene handtaget och supermånen, även om vi i Sverige missar den totala månförmörkelsen. Månaden är även fördelaktig för att spana efter rymdstationen ISS.

Uppdatering 9/5: Rymdstationen ISS passerar framför månen i bland annat Östergötland den 23 maj. Preliminära tider för detta är tillagt i Obs-guiden.

Blomstermånadens färgrika utbud:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021

Uppdatering 9/5 om Nova Cassiopeia 2021: Denna intressanta nova som NAK rapporterade om den 18/3 har på senare tid blivit ljusare igen. Observationer i BAA under morgonen den 9/5 ger en magnitud på mellan +5,3 och +5,6.
/ Sven Mårdh
2021-04-29 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2021-04-12 - Nyheter och meddelanden
/ Håkan Norén
2021-04-01 - Comeback för planeterna

Visserligen är Mars den planet som syns bäst under april, men under månaden dyker i alla fall Jupiter och Saturnus upp på morgonen och Venus kan om horisonten är god ses som aftonstjärna från valborg. Eventuellt kan du även få syn på Merkurius då. Meteorskuren Lyriderna (maximum den 22:e) brottas med månen i år så räkna inte med att se så många stjärnfall. Superfullmånen den 27:e är för övrigt årets största, åtminstone sett från Norrköping. Den ljusaste kometen under perioden är C/2020 R4 (ATLAS), som kan nå 9:e magnituden och därmed kunna ses i ett mindre teleskop. I början av månaden kan du följa den på morgonen i stjärnbilden Örnen. Den rör sig snabbt vidare genom norra Ormbäraren, Herkules, Norra Kronan och Björnvaktaren och blir därför snart synlig även på kvällen. Vid valborg har den kommit fram till Jakthundarna.

Gräsmånadens spirande himmelsmenyer:
På himlen (en överblick) | På himlen | Obs-guiden
Astrokalender 2021
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...