Torsdag 14 december 2017
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2017-12-01 - Regulus och Aldebaran ockulteras

December bjuder på två månockultationer av ljusa stjärnor: Regulus före midnatt den 8:e (vänstra bilden) och Aldebaran på nyårsaftonens morgon (högra bilden). Julmånaden har en mängd andra intressanta händelser: meteorskuren Geminiderna når maximum den 14:e samtidigt som skurens upphov – asteroiden/stenkometen 3200 Phaethon – går att observera i ett teleskop. Mars närmar sig Jupiter på morgonhimlen, där också Merkurius syns vid jul. Asteroiden 20 Massalia finns nära Krabbnebulosan den 23–24:e och den enormt ljussvaga asteroiden 265 Anna släcker en stjärna i Perseus den 25:e. Även Lunar X går att se på juldagen. Och så syns flera kometer redan i små teleskop.

Botanisera bland decembers julklappar:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-11-28 - Decemberträffen i Stigtomta 9 december inställd!
Tyvärr p.g.a sjukdom hos värdskapet får vi ställa in vår traditionella Stigtomtaträff den 9 december i år.
/ Bengt-Erik Söderström
2017-10-31 - Lysande planetmöte i gryningen

Den intensivt ljusa Venus har lyst upp morgonhimlen under hösten men vid månadsskiftet november/december är dess session över. Med Jupiter, den näst ljusaste planeten, är det tvärtom. Efter att ha varit borta från scenen ett tag kommer den nu tillbaka. Deras olika vägar möts nu i november och den 13:e kan du se dem starkt lysande tillsammans. November bjuder annars på mycket annat: asteroiden 9719 Yakage (magnitud 18!) skymmer bort en stjärna av magnitud +5 i Tvillingarna den 1:e, den ljusa Mira-variabeln Chi Cygni når maximum i början av månaden, månen ockulterar flera stjärnor i Hyaderna inklusive den ljusa Aldebaran den 5–6:e, meteorskuren Leoniderna bjuder på stjärnfall runt den 17:e (nära nymåne) och kometen ASASSN närmar sig Polstjärnan.

Läs mer om novembers fabulösa himlar:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-10-02 - Venus och Mars "are alright"

Alltid när planeterna Venus och Mars står nära varandra får jag Paul McCartneys kosmiska rader i huvudet. "A good friend of mine follows the stars, Venus and Mars are alright tonight". Under oktober är det dags igen. Morgonen den 6:e är de som närmast varandra – bara 21 bågminuter skiljer dem. Och den 17:e och 18:e gör månen de båda sällskap, även om de nu har särat på sig. Men oktober är mycket mer än så. Kometen ASASSN är som ljusast och kan synas i en fältkikare, Neptunusmånen Triton ockulterar en stjärna den 6:e, meteorskurarna Draconiderna och Orioniderna når maximum den 8:e respektive 21:e, asteroiden 2012 TC4 passerar på nästan bara en tiondel av månens avstånd den 12:e – fast den blir inte så ljus. Ljus blir dock asteroiden Iris som når en mycket gynnsam opposition den 30:e. Även isjätten Uranus står i opposition, fast den 19:e.

Läs mer om oktobers kosmiska under:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-09-23 - Astronomins dag och natt

I Norrköping: På Visualiseringscenter C (klockan 11–16) visas utställningen Upptäck universum och flera filmer. Dessutom har föreningen LUNA workshop under hela dagen. Upptäck universum är en ny utställning om astronomi och rymden som Svenska astronomiska sällskapet lanserar i samband med Astronomins dag och natt 2017. Utställningen visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Utställningen består av vackra och spännande fotografier som tilltalar människor i alla åldrar.

Här hittar du hela programmet.
Mer information om LUNA, lokalförening i Östergötland under förbundet Astronomisk ungdom.
Astronomisk ungdoms nya reklamfilm på YouTube.
17-åriga Cornelia Ekvall från Skärblacka utanför Norrköping, ordförande och medgrundare av LUNA, får Rosa Tengborgs ungdomsstipendium 2017. Stort grattis från NAK! Här hittar du mer information.

I Linköping: Vid observatoriet i Landeryd anordnar Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS) öppet hus från klockan 15.00. Mer information hittar du här.
/ Sven Mårdh
2017-09-21 - Satelliter från Esrange
Sedan drygt 50 år tillbaka har sondraketer för forskningsändamål sänts upp från raketbasen Esrange. Enligt ett pressmeddelande idag får Rymdstyrelsen i uppdrag att i samverkan med Rymdbolaget se om det finns affärsmässiga förutsättningar att i framtiden från Esrange sända upp små satelliter till omloppsbana runt jorden.

Pressmeddelande
/ Håkan Norén
2017-09-15 - Cassini flög in i Saturnus
Rymdsonden Cassini som sändes upp 1997 och kom fram till Saturnus 2004 har därefter samlat in en mycket stor mängd data om Saturnus samt dess ringar och månar. Efter i år ett antal flygningar mycket nära Saturnus har rymdsondens uppdrag idag den 15 september avslutats med att som planerat flyga in i Saturnus atmosfär och då brinna upp som en meteor.


https://saturn.jpl.nasa.gov/news/
/ Håkan Norén
2017-09-02 - Planettrio lyser upp morgonen

Den ljusa Venus får sällskap av både Merkurius och Mars på morgonhimlen i september. Tillsammans med Lejonets huvudstjärna Regulus bjuder de på en riktig himmelsshow under månaden (grafiken ovan visar utsikten mot öster den 17:e klockan 05.15. Månen passerar dessutom de fyra 18–19 september. Andra kosmiska begivenheter den närmaste tiden är närpassagen av asteroiden Florence i början av månaden, Neptunus står i opposition den 5:e liksom asteroiden Julia den 8:e, och så passerar kometen ASASSN stjärnhopen Plejaderna den 17:e. Tyvärr missar Östergötland när asteroiden Susumu för någon sekund släcker stjärnan Sigma Tauri den 10:e (syns bara i sydligaste Sverige) och så får vi säga farväl till rymdsonden Cassini som dyker ner i Saturnus atmosfär den 15:e och förstörs i ett eldsken.

Läs mer om vad som händer under september:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-08-21 - Följ solförmörkelsen på nätet

För den som inte är på plats i USA finns många alternativ att följa måndagens totala solförmörkelse på internet. Här är några:
NASA | CNN | Slooh
/ Sven Mårdh
2017-08-06 - Förmörkelser och stjärnfall

På måndagskvällen den 7 augusti kan vi se slutet av en partiell månförmörkelse (se ovan), men det gäller att passa på då det är bara den sista halvtimmen som syns efter månens uppgång. Två veckor senare, den 21 augusti, är det dags för den totala solförmörkelsen i USA som alla pratar om och som flera amatörastronomer från Sverige reser till. Här hemma syns den bara som partiell (och knappt det) i trakten kring Strömstad. Årets perseider, med maximum helgen den 12–13 augusti, hämmas tyvärr av månsken men räkna ändå med en hel del stjärnfall (se Perseidernas radiant till höger). Andra händelser under månaden: Jupiter gör sorti i skymningsljuset omkring den 18:e, Venus är briljant på morgnarna och asteroiden 3122 Florence kommer nära jorden i månadsskiftet augusti/september.

Läs mer om vad som händer under augusti:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

Variabelnytt: I slutet av juni upptäcktes en nova i stjärnbilden Skölden. Denna är fortfarande av 10:e magnituden. Läs mer om denna och om nya kometen C/2017 O1 ("ASASSN1") samt en supernova i en galax i Fiskarna hos Sky & Telescope. I forumet Astronet har Hans Bengtsson uppmärksammat att den populära halvregelbundna variabeln Z Ursae Majoris är ovanligt ljusstark. Enligt de senaste AAVSO-observationer har den magnitud på runt +6,3.
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...