Måndag 30 november 2020
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2020-11-28 - Bolid syntes i kväll på västkusten.
Idag lördag kväll syntes en bolid, en mycket ljusstark meteor, på västkusten med möjligt nedslag i havet väster om Lysekil.

svt.se/nyheter/lokalt/vast/ljusfenomen-och-kraftig-small-over-vastkusten

norskmeteornettverk.no
/ Håkan Norén
2020-11-09 - Bolid kvällen den 7 november
Lördag kväll den 7 november syntes en bolid, en mycket ljusstark meteor, över främst östra halvan av Svealand.

www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-brinner-rymdstenen-upp-over-sverige

www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/rymdstenen-kan-ha-landat-i-uppsala-lan
/ Håkan Norén
2020-10-31 - Tid för planetjakt!

Den snabbfotade Merkurius kan ses på morgonen tillsammans med Venus och stjärnan Spica i Jungfrun under de första tre veckorna av november. Speciellt vackert blir det när den tunna månskäran gör dem sällskap. Bilden ovan (från Stellarium) visar hur det ter sig den 13:e klockan 06.30 i sydost. Duon Jupiter och Saturnus hittar du lågt över södra horisonten när aftonhimlen skymmer. De båda planeterna kommer allt närmare varandra i väntan på den stora konjunktionen strax före jul. Den röda Mars har börjat tappa i ljusstyrka och storlek men är fortfarande ett ypperligt objekt under en stor del av natten. Då även Uranus och Neptunus syns bra (i kikare) är november en månad då du kan observera solsystemets alla stora planeter. Ex-planeten Pluto står nära Jupiter – kanske en bonus för det större teleskopet. Månaden bjuder också på flera kometer (ATLAS rör sig läckert längs hela Orion), asteroider (Flora i gynnsam opposition) och meteorskurar (Norra Tauriderna och Leoniderna i maximum när månen inte stör).

Vintermånadens kosmiska utbud:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-10-26 - Vatten på månen
/ Håkan Norén
2020-10-26 - Intressant om Pluto
SVT, Vetenskapens värld, visade i kväll ett intressant program om Pluto. Finns att se på SVT Play.

SVT Play: Pluto en isboll med liv?
/ Håkan Norén
2020-10-16 - Gravitationsvågor från svarta hål och neutronstjärnor
Nu finns föredraget som hölls av Ulf Gran den 15/10 tillgängligt.
klicka här: Ulf Gran, Chalmers
/ Bengt-Erik Söderström
2020-10-02 - Oktober är Mars månad

Mars, den röda planeten, når äntligen opposition igen den 14 oktober och syns då hela natten. Den är då det ljusaste nattobjektet efter månen och Venus, och står som högst på himlen i söder omkring midnatt (klockan 1 sommartid). Månen kommer nära Mars nätterna den 2–3:e och 29–30:e. På morgonen den 3:e är också Venus som närmast Regulus i Lejonet – en garanterat häftig konjunktion. Oktober bjuder även på stjärnfall: Draconiderna är som bäst den 7–8:e, men framför allt lockar Orioniderna som når maximum omkring den 21:e utan störande månljus. Som vanligt inträffar mycket annat också. Vad sägs till exempel om en möjlig Danjonmåne den 16:e, variabeln Mira ("Den underbara") i maximum omkring den 19:e och så en blå måne(!) med planeten Uranus i opposition alldeles i närheten den 31:e.

Slaktmånadens bästa guider:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-09-01 - Den ljuva september

Sången Minns i november nämner den ljuva september. Och visst blir den ljuv! Och vacker! Spana till exempel in morgontrion månen, stjärnhopen Praesepe/Bikupan (M44) och planeten Venus den 14:e (bilden ovan från SkySafari 6 Pro). Du får in alla tre i synfältet på en fältkikare! Eller varför inte begeistras av månen och den allt ljusare Mars i närkamp under natten till morgonen den 5–6:e! Och så har vi naturligtvis Jupiter och Saturnus sida vid sida på kvällarna i söder. Som vanligt inträffar mycket annat också. Bland annat står isjätten Neptunus i opposition och har vi tur blir kometen C/2020 Q1 (Borisov) så ljus att den kan ses i ett mindre teleskop. Den har hur som helst en gynnsam bana under månaden med start vid Kuskens Capella och mål vid Cepehus röda granatstjärna.

Höstmånadens himmelsguider:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2020-08-09 - Två novor och en supernova

Två klassiska novor har nyligen dykt upp på sommarhimlen. Båda kräver teleskop för att kunna observeras. Nova Cassiopeiae 2020 (kartan ovan, från TheSkyX, (C) Software Bisque) upptäcktes 27 juli av Stanislav Korotkij och Kirill Sokolovskij. Magnituden var då +12,4. Sedan dess har stjärnan långsamt ljusnat och har den 9 augusti en magnitud på cirka +11. Nova Aquilae 2020 no 2 upptäcktes 13 juli av Palomar Gattini-IR collaboration (PGIR) och är betydligt ljussvagare, just nu är magnituden nära +16. En möjlig supernova har dessutom blossat upp i den närbelägna galaxen NGC 5002 (mag +13,8), belägen 3,4°OSO om Cor Caroli i Jakthundarna. Supernovan var av magnitud +16,8 i går men har chanser att ljusna till kanske +11.

De klassiska novorna debatteras på Astronet.
Supernovan i NGC 5002 nämns hos BAA.

Kartor med jämförelsemagnituder för novorna kan du hämta hos AAVSO. Novornas namn är N Cas 2020 respektive N Aql 2020 No. 2.
/ Sven Mårdh
2020-07-31 - Se upp för stjärnfall!

Augusti är lika med stjärnfall, och speciellt då meteorskuren Perseiderna som i år kommer att vara bäst natten mellan den 12:e och 13:e. Tyvärr stör månen (lite mindre än halv) en del. Månaden är också full av planeter: Merkurius kan du spana efter på morgonen under de första dagarna. Venus lyser starkt som morgonstjärna (se bilden ovan) och når sitt största vinkelavstånd från solen den 13:e. Röda Mars kommer upp allt tidigare på kvällen. Jupiter och Saturnus slår följe från kväll till natt. Uranus och Neptunus observeras bäst efter midnatt. Till och med dvärgplaneten Pluto står gynnsamt till under augusti om du har ett teleskop XXL. Men månaden har mycket annat intressant: transneptunska objektet 2003 QX111 ockulterar en magnitud 10-stjärna i Valfisken den 10:e (beräkningarna är dock osäkra), dvärgplaneten Ceres står i opposition den 28:e och – naturligtvis: de tre kometerna med C/2020 F3 (NEOWISE) i spetsen!

Skördemånadens stjärnskott på menyn:
På himlen (överblick) | På himlen | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...