Fredag 27 april 2018
Vi finns här: www.nak.se

Tidigare nyheter

Här finns alla tidigare nyheter. Använd index-länkarna (längst ner på sidan) för att vandra bland nyheterna.

2018-04-01 - Planetmöte på morgonen

Mars och Saturnus syns just nu lågt i sydsydost på morgnarna och i början av april är de som närmast varandra. Illustrationen ovan visar när de två får besök av månen den 7–8:e. När du ändå ute och tittar på duon lägg även märke till den ljusa Jupiter i sydsydväst. Jupiter kommer annars upp allt tidigare och syns redan före midnatt. Venus strålar vidare som aftonstjärna och hastar förbi Plejaderna 22–27 april. Under denna månad gör också stjärnfallen comeback efter en mager tid då meteorskuren Lyriderna når maximum den 22:e.

Kolla in aprils alla kosmiska begivenheter:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-02-28 - Venus visar vägen till Merkurius

Äntligen börjar den strålande planeten Venus att synas som aftonstjärna igen. Sakta men säkert blir den bättre synlig på den tidiga kvällshimlen i väster. Under en stor del av mars får den dessutom sällskap av Merkurius. Illustrationen ovan visar läget i väster den 19 mars klockan 19.15 när även den tunna månskäran finns nära planeterna. I slutet av denna månad kan du också se planeterna Mars och Saturnus närma sig varandra på morgonen.

Vädra vårmånadens vyer:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-01-31 - Missa inte ockultationerna!

Februari levererar liksom december månockultationer av de ljusa stjärnorna Regulus (den 1:e) och Aldebaran (den 23:e) – den sistnämnde är på bilderna ovan. Och det är bäst att passa på att observera dem för det dröjer ett bra tag innan vi åter kan se förstamagnituds-stjärnor försvinna bakom månen. Månaden innehåller annars bland annat Venus återkomst som aftonstjärna, Mars möte med Antares och mycket annat.

Ta en djupdykning i februaris stjärnguider:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2018-01-08 - Förnya Medlemsskapet / Bli ny medlem
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54-6. Avgiften för 2018 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald senast den 24 januari 2018, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av Januari
För nya medlemar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du här: SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
2018-01-01 - Nytt år – nya himmelska under

Gott nytt astronomiår! Januari är en lovande start på ett spännande 2018. Vad sägs om följande astronomiska händelser: Supermåne den 2:e, asteroiden Flora i opposition samma dag, meteorskuren Quadrantiderna i maximum den 3:e, månen ockulterar Regulus i dagsljus den 5:e, kometen C/2016 R2 (PanSTARRS) är nära Hyaderna den 5:e och Plejaderna den 31:e, Mars och Jupiter står bara 14 bågminuter från varandra den 7:e, kometen C/2017 T1 (Heinze) passerar förbi Cassiopejas dubbel-W 7-10:e, månen gör Jupiter och Mars sällskap den 11:e (bilden ovan), två månskuggor på Jupiter den 12:e, dvärgplaneten Ceres står i opposition den 31:e, månen förmörkas (tyvärr bara i halvskuggan från Östergötland) samma dag samtidigt som månen är blå! Nåja, inte riktigt blå...

Läs mer om januaris utflyktsmål där uppe:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-12-01 - Regulus och Aldebaran ockulteras

December bjuder på två månockultationer av ljusa stjärnor: Regulus före midnatt den 8:e (vänstra bilden) och Aldebaran på nyårsaftonens morgon (högra bilden). Julmånaden har en mängd andra intressanta händelser: meteorskuren Geminiderna når maximum den 14:e samtidigt som skurens upphov – asteroiden/stenkometen 3200 Phaethon – går att observera i ett teleskop. Mars närmar sig Jupiter på morgonhimlen, där också Merkurius syns vid jul. Asteroiden 20 Massalia finns nära Krabbnebulosan den 23–24:e och den enormt ljussvaga asteroiden 265 Anna släcker en stjärna i Perseus den 25:e. Även Lunar X går att se på juldagen. Och så syns flera kometer redan i små teleskop.

Botanisera bland decembers julklappar:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-11-28 - Decemberträffen i Stigtomta 9 december inställd!
Tyvärr p.g.a sjukdom hos värdskapet får vi ställa in vår traditionella Stigtomtaträff den 9 december i år.
/ Bengt-Erik Söderström
2017-10-31 - Lysande planetmöte i gryningen

Den intensivt ljusa Venus har lyst upp morgonhimlen under hösten men vid månadsskiftet november/december är dess session över. Med Jupiter, den näst ljusaste planeten, är det tvärtom. Efter att ha varit borta från scenen ett tag kommer den nu tillbaka. Deras olika vägar möts nu i november och den 13:e kan du se dem starkt lysande tillsammans. November bjuder annars på mycket annat: asteroiden 9719 Yakage (magnitud 18!) skymmer bort en stjärna av magnitud +5 i Tvillingarna den 1:e, den ljusa Mira-variabeln Chi Cygni når maximum i början av månaden, månen ockulterar flera stjärnor i Hyaderna inklusive den ljusa Aldebaran den 5–6:e, meteorskuren Leoniderna bjuder på stjärnfall runt den 17:e (nära nymåne) och kometen ASASSN närmar sig Polstjärnan.

Läs mer om novembers fabulösa himlar:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-10-02 - Venus och Mars "are alright"

Alltid när planeterna Venus och Mars står nära varandra får jag Paul McCartneys kosmiska rader i huvudet. "A good friend of mine follows the stars, Venus and Mars are alright tonight". Under oktober är det dags igen. Morgonen den 6:e är de som närmast varandra – bara 21 bågminuter skiljer dem. Och den 17:e och 18:e gör månen de båda sällskap, även om de nu har särat på sig. Men oktober är mycket mer än så. Kometen ASASSN är som ljusast och kan synas i en fältkikare, Neptunusmånen Triton ockulterar en stjärna den 6:e, meteorskurarna Draconiderna och Orioniderna når maximum den 8:e respektive 21:e, asteroiden 2012 TC4 passerar på nästan bara en tiondel av månens avstånd den 12:e – fast den blir inte så ljus. Ljus blir dock asteroiden Iris som når en mycket gynnsam opposition den 30:e. Även isjätten Uranus står i opposition, fast den 19:e.

Läs mer om oktobers kosmiska under:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
2017-09-23 - Astronomins dag och natt

I Norrköping: På Visualiseringscenter C (klockan 11–16) visas utställningen Upptäck universum och flera filmer. Dessutom har föreningen LUNA workshop under hela dagen. Upptäck universum är en ny utställning om astronomi och rymden som Svenska astronomiska sällskapet lanserar i samband med Astronomins dag och natt 2017. Utställningen visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Utställningen består av vackra och spännande fotografier som tilltalar människor i alla åldrar.

Här hittar du hela programmet.
Mer information om LUNA, lokalförening i Östergötland under förbundet Astronomisk ungdom.
Astronomisk ungdoms nya reklamfilm på YouTube.
17-åriga Cornelia Ekvall från Skärblacka utanför Norrköping, ordförande och medgrundare av LUNA, får Rosa Tengborgs ungdomsstipendium 2017. Stort grattis från NAK! Här hittar du mer information.

I Linköping: Vid observatoriet i Landeryd anordnar Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS) öppet hus från klockan 15.00. Mer information hittar du här.
/ Sven Mårdh
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...