Stjärnhimlen i januari

Stjärnhimlen

  Mer information om stjärnhimlen i januari...

Månens faser:
 6 Sö Nymåne
(partiell solförmörkelse,
ej synlig i Sverige)
14 Må Första kvarteret
21 Må Superfullmåne
(total månförmörkelse,
synlig i Sverige)
27 Sö Sista kvarteret

Solen och månen idag! *

Solen upp 08:20 (08:19)
Solen ner 15:54 (15:57)

Gryning   07:33 (07:32)
Skymning  16:42 (16:44)

Månen upp 19:18 (20:50)
Månen ner 09:41 (10:00)

* Norrköpings horisont.
* Morgondagens tider inom
   parentes.

Nästa klubbmöte:
Observationsträff, Torsdag 31 januari, Kl 18:00
(8 dagar kvar)

Senaste observationsrapporten:
2018-07-05 - NAK:s perseidövervakning 2017

5461997 besök sedan 15 jan 2005

Nyheter

12 januari 2019 - Ljusa asteroider 2019
Information och sökkartor över de ljusaste asteroiderna 2019 hittar du här.
/ Sven Mårdh
3 januari 2019 - Förnya Medlemsskapet / Bli ny medlem
För att bli medlem i NAK, betala in medlemsavgiften till vårt plusgirokonto 23 06 54-6. Avgiften för 2019 är 175 kronor. Medlemskapet gäller för kalenderåret, det vill säga från det du betalar fram till nyår.
Glöm inte att tala om vem betalningen är för (namn, adress, mailadress, ev telefonnummer. Avgiften inkluderar medlemskap i Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) som ger ut tidskriften Telescopium och Fokus – SAAF:s nya astronomiska handledningar.
För att inte missa något nummer av medlemstidningen Telescopium skall medlemsavgiften vara betald senast den 25 januari 2019, då alla medlemmar anmäls till SAAF i slutet av Januari
För nya medlemmar som anmäler sig under oktober-december gäller medlemsskapet även för nästkommande år, dock inte SAAF vars medlemsskap kommer att räknas från 1 januari.

Personer i samma hushåll som en ordinarie medlem kan ansluta sig till NAK genom familjemedlemskap. Detta kostar 50 kronor per person men inkluderar inte SAAF eller Telescopium/Fokus.

OBS! Betala INTE in några avgifter direkt till SAAF utan allt ska betalas till NAK!

SAAF har flera amatörsektioner som du kostnadsfritt kan ansluta dig till – Deep Sky, Solsystemet, Teleskop och Variabla stjärnor.

Mer information hittar du här: SAAF:s hemsida
/ Bengt-Erik Söderström
30 december 2018 - Månförmörkelse och planetmöte

Gott nytt år! Och vilken rivstart det blir på 2019: vad sägs om en total månförmörkelse samtidigt som det är supermåne! Visserligen inträffar den sent på natten/morgonen den 21 januari men vad gör man inte för sin hobby. Morgonen dagen därpå bjuds istället på ett planetmöte av högsta klass när Venus och Jupiter tävlar om observatörernas gunst. Krydda detta upplägg med sådana begivenheter som meteorskuren Quadrantidernas maximum den 4:e och NEO-asteroiden Eros bästa besök fram till år 2056 så har du en månad som heter duga. Och då har jag inte nämnt alla kometer som syns i kikare och teleskop...

Torsmånadens kosmiska fyrverkeri:
På himlen överblick (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
1 december 2018 - En riktigt god kometjul!

Skådespelet kan börja! På den kosmiska scenen kliver kometen 46P/Wirtanen in från kylan. Under december kommer den att passera perihelium, komma ovanligt nära jorden och ta en väg över vår stjärnhimmel som innehåller flera kända vägmärken, som Plejaderna den 16:e (bilden ovan) och den ljusa Capella dan före dopparedan. Ljusstyrkan är det inget fel på – i slutet av november rapporterade många att den låg kring +5 och den kan nå +3 i mitten av december. MEN: du kommer inte att se den som bilden ovan, genererad genom programmet Starry Night. Istället kommer du se en månstor diffus himmelsboll, kanske utan svans. Om du observerar nära stadsljus är det risk att bollen bleknar bort helt. Bästa tipset är med andra ord: sök en upp en mörk plats utan ljusföroreningar – och ta gärna med en kikare för säkerhets skull. Man kan aldrig riktigt lita på kometer. Och undvik starkt störande månsken. Händer det då inget annat under december? OM DU BARA VISSTE!!! DET ÄR EN HELT GALEN MÅNAD!!!

Ta in hela julmånadens uppdukade himlabord:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh

Nyhetsflöde i RSS-format
Tidigare nyheter  |   Bli meddelad vid uppdateringar!

Senaste foruminläggen

Gå till diskussionsforumet  |  Skriv nytt meddelande