Söndag 11 december 2016
Vi finns här: www.nak.se

Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Torsdag, 11 augusti, Kl 22:00 - Observationsmöte: Perseid-övervakning

Om vädret skulle vara dåligt alternativt samma tid den 12 augusti. Information ges på hemsidan.
Starten på observationssäsongen sker som vanligt med meteorobservationer. Här får varje observatör en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. I år blir förhållandena perfekta ur månsynpunkt. Om vädret är det också återstår att se. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.

Obs-plats: Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta sopptippen vid Herrebro. Behöver du bilskjuts: gör en förfrågan på NAK:s diskussionsforum. Karta för platsen finns här.

* Finns det en exakt adress dit? Behöver det då jag åker taxi /Ca

* Har med mig en större termos med kaffe och så bullar.
Ni får ta med egna muggar och eventuellt socker/mjölk! /Carla

* Som synes så blir det perseidobservation i kväll. /Anders W

* Lite preliminärt: nio observatörer såg 141 perseider och 9 övriga meteorer mellan klockan 23.15 och 00.45. Inte så illa. /Sven Mårdh

* Jag hade ställt upp min kamera ungefär riktad österut mot stjärnbilden Pegasus. Kamera Canon EOS 1100D, automatisk serietagning, optik 18 mm, exponering 20 sek, f/5.6, ISO 1600. Det blev sammanlagt 284 bilder. Tyvärr immade frontlinsen igen ganska raskt så endast en Perseid lyckades jag fånga med acceptabelt resultat.

Se bilden här /Bengt-Erik Söderström

* Trevligt!
Blev inte mycket till film av bilderna 
Klicka för filmsnutten:
Perseider /Carla

Skriv en kommentar

Fredag, 2 september, Kl 18:00 - Två stjärnträffar

Tyvärr så sammanfaller två av årets stora stjärnträffar samma helg, Sagittarius på Öland och Träff under stjärnorna (TUS) i Mariestad.
Sagittarius arrangeras av Grönhögens astronomiska förening (GAF) i samarbete med SAAF. Deltagande kostar 100 kronor men är gratis för SAAF-medlemmar, vilket alla fullbetalande NAK-medlemmar är.

TUS arrangeras av Mariestads Astronomiska Klubb (MAK), dit flera NAK:are brukar åka. Om du vill samåka kan det vara en god idé att göra en förfrågan i NAK:s diskussionsforum. På fredagskvällen är det observationer. På lördagen sedan föredrag, observationer, visningar, försäljning m.m.

GAF:s hemsida.
MAK:s hemsida.

Skriv en kommentar

Måndag, 26 september, Kl 18:00 - NAK:s höstmöte under Vintergatan

NAK:s egen stjärnträff bjuder naturligtvis på observationer med klubbteleskopet, bara vädret är bra (ta gärna med egen kikare också). På höstmötet blir det ett kortare föredrag och så ska nästa års avgift bestämmas.
Plats: hos Bengt-Erik Söderström i Jursla på Rullstensvägen 17. Se denna karta

* Är i Stockholm då. Önskar er ett lyckat möte! /Haldo Vedin

* Kommer när jag kan, förmodligen tidigast klockan 19. /Håkan N.

* Hinner inte komma tyvärr och jobbar dessutom när Astronomins dag och natt är. /Sven Mårdh

* Ni som inte kom missade en hel del. Trevligt sällskap, god förtäring, kort klubbmöte om medlemsavgiften för nästa år. Stjärnhimlen studerades i klubbens teleskop, div planetariska nebulosor, galaxer, stjärnhopar samt bra synliga Uranus (blågrön) och Neptunus (blå). /Bosse

* Jag har fått fram lite information om f d observatoriet på Borgholms Bruk utanför Finspång. Jag skickar gärna detta till ev intresserade. Kontakta mig på mail dbaecklin{snabela}gmail.com /Dan Bäcklin

Skriv en kommentar

Lördag, 8 oktober, Kl 15:00 - Astronomins dag och natt i Landeryds observatorium

Det återkommande Astronomins dag och natt hålls för femte året i Sverige och Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) anordnar öppet hus på observatoriet i Landeryd i Linköping. Om Astronomins dag och natt se www.astronominsdag.se.
Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb, här

* Tack för ett trevligt arrangemang! /Dan Bäcklin

Skriv en kommentar

Torsdag, 27 oktober, Kl 18:00 - ÖAS:s höstmöte i Linköping

Höstmötena i Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) hålls i Fysikhuset på Linköpings universitet. Där hålls ett kort föreningsmöte följt av ett föredrag av en inbjuden föredragshållare.
I år blir det Mark Pearce från KTH Space Centre, professor i Astropartikelfysik.
Om att studera kosmiska fyrar med ett ballongburet teleskop.

Skriv en kommentar

Måndag, 21 november, Kl 19:00 - Observationsvecka på Landeryds observatorium

Vid klart väder hålls Landeryds observatorium i Linköping öppet måndag till onsdag. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb, här

Skriv en kommentar

Torsdag, 24 november, Kl 19:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Möte med föredrag på Landeryds observatorium i Linköping. Anders Wettergren håller föredrag om stjärnbilden Pegasus och det blir förstås observationer efter det om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb, här

Skriv en kommentar

Tisdag, 29 november, Kl 18:00 - Samkväm och eventuell observation

Vi träffas på MAX-parkeringen vid Kungens rondell i Norrköping och intar något att äta eller fika och umgås en stund. Om det är stjärnklart åker vi och observerar efter det. Just nu kan vi se planeterna Mars, Neptunus och Uranus.

* Vi kommer inte
Katarina och Bosse /Bosse

* Ingen obs pga dåligt väder. Men hamburgaren smakade gott för oss 6 som var där.... /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Lördag, 10 december, Kl 15:00 - Decemberträff i julens tecken i Stigtomta

Bo och Katarina Sandström i Stigtomta bjuder in till decemberträff med mat och dryck och en trevlig gemenskap. De bjuder gluten- och laktosfritt men meddela Katarina angående andra allergier.

OSA senast 5 december på tel: 0155-227417 eller till katarina_sandström@telia.com.

* mailadressen är katarina_sandstrom@telia.com /Katarina

* Jag kommer gärna om någon kan erbjuda skjuts. /Haldo Vedin

Skriv en kommentar