Söndag 28 februari 2021
Vi finns här: www.nak.se

Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Onsdag, 12 augusti, Kl 22:00 - Kolla in meteorsvärmen Perseiderna

Dags för meteorobservationer. Varje observatör får en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. Förhållandena blir halvbra med en avtagande halvmåne som går upp i öster. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.
Obs-plats: Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta soptippen vid Herrebro, karta finns här.. Ställs in vid dåligt väder.

* Bra väder med god sikt. Jag tyckte att det var något mindre Perseidaktivitet jämfört med tidigare år. Jag hade en kamera riktad österut med autofotografering med 20 sek exponeringstid. Ca 300 bilder och ingen Perseid fångad...Däremot såg vi några rätt ljusstarka Perseider i andra riktningar . /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Torsdag, 17 september, Kl 19:30 - Observationsmöte

Jupiter och Saturnus syns lågt i söder så fort det mörknat. Ovanför har vi ännu sommarens stjärnbilder med Vintergatan. Även Uranus och Neptunus finns i närheten, så hela uppsättningen av yttre jätteplaneter är där. Väntar vi bara lite så kommer en ljusstark Mars upp i öster senare på kvällen.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Jaa, det blir stjärntittning i kväll. Välkommen. /Anders W

* Tyvärr blev vädret helt mulet. /Håkan N

Skriv en kommentar

Tisdag, 22 september, Kl 18:00 - Digitalt årsmöte 2020 - ett mycket försenat sådant

På grund av coronaviruset blev årsmötet i mars inställt. Nu blir det till slut av fast på digital väg. Länk till detta kommer att meddelas när det är dags.

* För att kunna koppla upp sig behöver man följande länk i någon browser: https://my.meetu.se/meet/16032818
Obs! Innan man trycker på join now måste man välja mikrofon och kamera i kugghjulet uppe i högra hörnet. Dessa går ej aktivera när man är i samtalet. /Anders Wettergren

Skriv en kommentar

Lördag, 26 september, Kl 15:00 - Astronomins dag och natt i Linköping -inställt!

Dags för det återkommande Astronomins dag och natt. Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) anordnar öppet hus på observatoriet i Landeryd i Linköping. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.
Om href="http://www.astronominsdag.se/">Astronomis Dag och Natt
href="http://www.astronominsdag.se/showevent.php?id=33">Astronomins Dag och Natt

* Pga coronarisken är aktiviteterna i Linköping inställda detta år. /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Tisdag, 13 oktober, Kl 18:00 - Observationsmöte

Den stora oppositionsdagen för planeten Mars, ungefär som den är som närmast oss. Mars är uppe i öster och den stiger allt högre under kvällens lopp. Det är det givna objektet denna kväll. Men man kan också fortsatt se Jupiter och Saturnus i söder. De kommer allt närmare varandra. Annars är det fortfarande sommarstjärnbilderna som sprider sin glans. Några givna objekt att se i teleskopet är Hantelnebulosan, Klädhängaren, Vildandshopen och Herkuleshopen.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Det ser inte ut att kunna klarna upp till kvällen. Det ska göra det så småningom, obekant hur länge det dröjer. Det kan tyvärr inte bli något Mars-tittande i kväll. /Anders W

Skriv en kommentar

Torsdag, 15 oktober, Kl 18:00 - ÖAS:s Höstmöte

Höstmötena i Östergötlands astronomiska sällskap (ÖAS) hålls i Fysikhuset på Linköpings universitet. Där hålls ett kort föreningsmöte följt av ett föredrag av Ulf Grahn om svarta håll och ”Gravitationsvågor från svarta hål och neutronstjärnor” av Ulf Grahn från Chalmers i Göteborg.
Ingången till Fysikhuset ligger vi den blå punkten på denna karta.
karta.

* Dessvärre på grund av att coronan verkar ha få ny fart, är mötet på universitetet inställt. Föredraget kommer att visas endast digitalt via Zoom. Jag ger inloggningsuppgifter på torsdagen /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Tisdag, 20 oktober, Kl 18:00 - Observationsmöte

Nytt försök på Mars som nu kommer ännu bättre till på kvällen. Jupiter och Saturnus är fortsatt ett par i söder. Sommarstjärnbilderna är alltjämnt kvar när det mörknat och det är nya chanser att fördjupa sig i Vintergatans stjärnmyller. Sedan lämnar vi Vintergatan och besöker Andromedagalaxen och dess följeslagare Triangulumgalaxen.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Inställt naturligtvis. Dåligt väder. Hoppas på en ny chans på planeten Mars i nästa helg. /Anders W

Skriv en kommentar