Måndag 27 juni 2016
Vi finns här: www.nak.se

Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Torsdag, 21 januari, Kl 19:00 - Vad astronomiåret 2016 har att erbjuda

Observationstips för det kommande året och en hel del annat presenteras på detta möte, som anordnas tillsammans med Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS). Kometen C/2013 US10 Catalina kommer kunna ses vid klart väder.
Plats: Värmestugan vid Landeryds observatorium, Linköping. Observatoriet är beläget vid Landeryds golfbana utanför Linköping.
För mer information om ÖAS och hur man hittar till Landeryds observatorium, se ÖAS hemsida.

Skriv en kommentar

Tisdag, 2 februari, Kl 19:00 - Observationsmöte: Kometen Catalina

Vinterns fina stjärnbilder med bland annat Orion är det självklara temat så här års men en komet vid namn C/2013 US10 eller Catalina stjäl delvis föreställningen. Den har just passerat ovanför Karlavagnen och befinner sig inte långt från Polstjärnan. Den lär åtminstone kunna ses med kikare. Det är klent med planeter men vi kan se Jupiter komma upp i öster.

Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.
Karta finns här

* Denna kväll inställt. /Anders W

Skriv en kommentar

Onsdag, 3 februari, Kl 19:00 - Reservkväll för observationsmöte.

Om det blir inställt på grund av dåligt väder den 2 februari så görs ett nytt försök denna kväll.

* Välkommen till observation i kväll kl 19. /Anders W

* Blev det något? Jag råkade missa det! /Carla

* Jodå. det blev lite, även om det var tunt med observatörer, bara jag och Anders Wettergren. Anders hade med sig sitt 10" Newtonteleskop.
Kvällen såg bra ut, men tyvärr var himlen om än klar, lite ljus, med en synlig gränsmagnitud uppskattad till mellan 4 och 5. Vi tittade på en del stjärnhopar och dubbelststjärnor samt självklart Orion-nebulosan som med hjälp av mitt UHC-filter framträdde magnifikt. Kometen Catalina studerades, den framträder svagt en bit söder om polstjärnan, bara synlig med teleskop som en suddig boll med viss antydan till en ljusare kärna. Vi hoppas på fler observatörer vid nästa tillfälle... /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Torsdag, 17 mars, Kl 18:30 - Årsmöte

Plats: SMHI:s restaurang/matsal som finns i huset nära entrén. Parkering finnes. Program: Först de sedvanliga årsmötespunkterna och kaffe/te. Finnes intresse kan Anders visa väderavdelningen. Karta finns här

* Tyvärr! Jag hade tänkt komma, men upptäcker nu att Okko Kamu dirigerar Norrköpings symfoniorkester och det vill jag inte missa. Önskar er ett fint årsmöte! /Haldo Vedin

* Planerade att komma men som många på jobbet har jag också blivit sjuk. /Carla

Skriv en kommentar

Torsdag, 31 mars, Kl 20:00 - Observationskväll Landeryds observatorium

Östergötlands Astronomiska Sällskap har en observationskväll vid Landeryds observatorium.
Alla från NAK är välkomna och ta chansen att se bl.a Jupiter med ett 12" Schmidt-Cassegrain-teleskop.

Ytterligare information, samåkning mm : bes.wll@telia.com

Vid otjänlig väderlek ställs det hela in.

/Bengt-Erik Söderström

* Tyvärr moln och regn. Inställt /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Tisdag, 5 april, Kl 20:00 - Observationskväll - Jupiter i fokus

Tisdag 5 april, kl 20:00 - Observationsmöte: Jupiter i fokus
(om vädret är dåligt alternativt samma tid onsdag 3 februari)

Vi ser Sirius och Orion för sista gången gå ner i sydväst. Så säg farväl till Orionnebulosan. I söder ser man nu Lejonet och vårstjärnbilderna. Där kan man också se rymdstationen ISS passera ca kl 20.26 med en andra chans vid 22.00. Vid Lejonets fötter finns nu himlens ljusaste objekt, planeten Jupiter. Alla de fyra månarna är framme på kvällen, av vilka Io och Europa, de innersta ligger precis intill varandra. En hyggligt ljus komet av magnitud 9 finns nära Karlavagnens vagn i zenit och den heter C/2014S2 PanSTARRS.

Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Karta finns. här

Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Insällt -- mulet. Vi hoppas på reservdagen 6 april /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Onsdag, 6 april, Kl 20:00 - Reservdag för observationskväll 5 april

Reservdag för 5 april.

Vid dåligt väder och vi måste ställa in, meddelas detta på hemsidan.

* Inga lysande utsikter inför kvällen. En del gluggar i molnen på sin höjd. Inställt alltså. /Anders Wettergren

Skriv en kommentar

Torsdag, 28 april, Kl 19:00 - Specialvisning Visualiseringscenter, Norrköping

För oss amatörastronomer i NAK och ÖAS och andra intresserade anordnas en specialvisning på Visualiserngscenter, Norrköping den 28 april kl 19.00.
Visningen är kostnadsfri.

Detaljerat program kommer att presenteras på hemsidan i början av april.

Föreläsare blir:
Anders Ynnerman, professor LiU
Alexander Bock, doktorand LiU
Anders Wettergren, NAK

* Som vanligt en spännande och trevlig visning i domen på Visualiseringscenter! /Margareta Gerlach

Skriv en kommentar

Måndag, 9 maj, Kl 18:00 - Observationsmöte: Merkurius passerar framför solen

Måndag 9 maj, kl 18:00 - Observationsmöte: Merkurius passerar framför solskivan.

En händelse som man inte får se så ofta. Den innersta planeten Merkurius passerar framför solens skiva. Planeten syns då som en liten svart prick. Passagen tar rätt lång tid. Den börjar vid vänstra kanten kl 13:14 och sedan vandrar Merkurius in mot mitten och viker av nedåt till den lämnar solskivans nederkant kl 20:38. Bara kort därefter går solen ner. Tyvärr måste man ha hjälpmedel för att se detta på ett bra och säkert sätt och det har vi möjlighet att erbjuda. Se passagen genom ett solteleskop.

Obs-plats: Vi träffas på parkeringen vid Himmelstalundsbadet och ser Merkuriuspassagen från Himmelstalundsfältet. Inställes förstås vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Strålande solsken från en i stort sätt klar himmel möjliggjorde lyckade observationer av Merkuriuspassagen. Kanske tack vare ett inslag på morgonen av Radio Östergötland där Anders Wettergren intervjuades gjorde att uppskattningsvis ca 25 personer kom till Himmelstalundbadets parkering och fick med egna ögon se den lilla pricken - Merkurius på solskivan.
Jag och Anders med hjälp av solfilterförsedda teleskop stod för visningen som vi hade mellan 18.00 och 20.00 /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar