Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Tisdag, 16 juli, Kl 21:00 - Se en partiell månförmörkelse

Månen går upp strax efter kl 21 och vid kl 22 börjar jordens kärnskugga äta sig in uppe till vänster. Man kan sedan följa när jordens kärnskugga breder ut sig över månytan. Men förmörkelsen blir aldrig total. Strax före midnatt när ytan är täckt till ca 65 % vänder den och tre timmar senare är förmörkelsen över.
Plats: Utsiktsplatsen vid Oskarshäll nära Getå i Kolmården. Det visade sig vara en bra plats för den totala månförmörkelsen förra året. Vädret är den avgörande faktorn som vanligt. Man får själv avgöra om man dyka upp eller inte.

* Vädret var minst sagt dåligt, just den kvällen dessutom. Såg att det fanns en del gluggar mot sydost så jag var vid Oskarshäll mellan 23 och 00. Jag fick flera glimtar av den partiella förmörkelsen faktiskt. Men ingen annan var där. /Anders W

* Jag hade bättre tur än Anders, i Falkenberg kunde man följa förmörkelsen riktigt bra! /Dan Bäcklin

Skriv en kommentar

Fredag, 2 augusti, Kl 15:00 - Tips: Stjärnträffen Sagittarius på Öland

Sagittarius arrangeras av Grönhögens astronomiska förening (GAF) i samarbete med SAAF. Deltagande kostar 100 kronor men är gratis för SAAF-medlemmar, vilket alla fullbetalande NAK-medlemmar är. Läs mer på GAF:s hemsida

Skriv en kommentar

Måndag, 12 augusti, Kl 22:00 - Observationsmöte: Perseid-övervakning 1

Starten på observationssäsongen sker som vanligt med meteorobservationer. Här får varje observatör en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. Förhållandena i år blir inte så bra då det finns en ljusstark måne i söder. Om vädret tillåter är en annan fråga. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.
Starten på observationssäsongen sker som vanligt med meteorobservationer. Här får varje observatör en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. Förhållandena i år blir inte så bra då det finns en ljusstark måne i söder. Om vädret tillåter är en annan fråga. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.
Obs-plats: Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta soptippen vid Herrebro, karta finns här.. Behöver du bilskjuts: gör en förfrågan på NAK:s diskussionsforum. Ställs in vid dåligt väder och det blir en ny chans nästa kväll.

* Det ser väldigt bra ut för Perseiderna i kväll. Vi försöker trots den ljusa månen. Vi ses. /Anders

* Kan man betala medlemskapet med swish? Frågar för en vän :) /C3

* Det blev en lyckad perseid-övervakning även månljuset störde. Under två timmar mellan klockan 22.45 och 00.45 såg 3-4 observatörer 35 perseider varav 10 med rökspår samt 5 övriga meteorer. Aktiviteten var något mindre än väntat. Utförligare rapport kommer. /Sven Mårdh

* Även en lyckad perseidkväll för oss här i Åtvidaberg. Observationstid 23.30- 03.00. /Ewa/ Jim

* Observerade i 45 minuter, 2:15 - 3:00 tisdagen 13 augusti. Höga tunna cirrus och vår måne bara 3° över horisonten. Gränsmagnitud i zenit runt 5 magnitud. Såg endast 3 perseider. /Jakob Nagy

Skriv en kommentar

Tisdag, 13 augusti, Kl 22:00 - Observationsmöte: Perseid-övervakning 2

Fortsättning på Perseidövervakning. Om vädret inte är på vår sida så ställs det in. Information ges här på hemsidan. Samma plats denna kväll. Skulle det bli bra första kvällen så blir det inget denna kväll. Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta soptippen vid Herrebro, karta finns här.. Behöver du bilskjuts: gör en förfrågan på NAK:s diskussionsforum.

* Eftersom som det blev mycket bra förhållanden förra natten med en lyckad perseidräkning och det kommer bli sämre kommande natt, både med vädret och med månen så blir det inget perseidobsande i kväll. /Anders W

Skriv en kommentar

Lördag, 7 september, Kl 12:00 - Tips: Träff under stjärnorna i Mariestad

TUS arrangeras av Mariestads Astronomiska Klubb (MAK), dit flera NAK:are brukar åka. Om du vill samåka kan det vara en god idé att göra en förfrågan i NAK:s diskussionsforum. På fredagskvällen är det observationer. På lördagen sedan föredrag, observationer, visningar, försäljning m.m.

Skriv en kommentar