Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Torsdag, 17 januari, Kl 19:00 - Vad astronomiåret 2019 har att erbjuda

Observationstips för det kommande året och en hel del annat presenteras på detta möte, som anordnas tillsammans med Östergötlands Astronomiska Sällskap (ÖAS).
Plats: Värmestugan vid Landeryds observatorium, Linköping. Observatoriet är beläget vid Landeryds golfbana utanför Linköping. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

Skriv en kommentar

Torsdag, 31 januari, Kl 18:00 - Observationsträff

I dessa tider med moln får man hoppas på åtminstone någon glimt av Vinterns stjärnhimmel, med bland annat stjärnbilderna Orion, Stora Hunden, Oxen, Tvillingarna och Kusken. Det finns lite annat att titta på också. Någonstans i söder glimmar rödaktiga Mars. Den har sett sina bästa dagar så att säga och är både svag och liten just nu. Den är granne med planeten Uranus på stjärnhimlen. Fortfarande nära oss kan man hitta kometen 46P/Wirtanen som nu befinner sig vid Stora Björnens framtassar. En annan gäst i vår närhet är en liten asteroid som heter Eros.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges här på hemsidan.

* Det blir tyvärr ingen chans att se något i kväll (heller). Snöstjärnor på väg. /Anders Wettergren

Skriv en kommentar

Torsdag, 7 februari, Kl 19:00 - Observationsträff på Landeryds observatorium

Möte med föredrag på Landeryds observatorium i Linköping. Anders Wettergren håller föredrag om en sjärnbild och det blir förstås observationer efter det om vädret tillåter. Observatoriet ligger på området för Landeryds golfklubb. Man kan köra genom golfbanan om man är försiktig. Karta.

* Helmulet och regn. Ingen obs, men bra föredrag av Anders Wettergren om stjärnbilden Oxen /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar

Torsdag, 28 februari, Kl 18:00 - Observationsträff: Skymt av Merkurius

Det är dåligt med observationsmöjligheter denna vinter, om några alls, men vi gör ett nytt försök. Denna kväll finns planeten Merkurius i väster vid skymningen, men vi får skynda oss om vi ska hinna få se den. Planeten Mars har inte gett upp än. Den hittas högt ovanför Merkurius. Orion står nu rakt i söder på kvällen tillsammans med de andra vinterstjärnbilderna. Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan. Karta finns
här
Inställes vid mulet väder och besked ges här på hemsidan.

* Situationen ser bra ut för en en träff i kväll. Vi kör på det. /Anders Wettergren

* Trots en del moln blev det en fin obsevationskväll! Som bonus med lite norrsken. /Dan

Skriv en kommentar

Lördag, 9 mars, Kl 18:00 - Tips: Värmland Star Party

Ett tips. Då är det dags för populära Värmland Starparty som går av stapeln 9-11 mars. Som vanligt så hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen. För mer information om VSP på SAAF:s hemsida.

Skriv en kommentar

Torsdag, 14 mars, Kl 18:00 - Årsmöte ÖAS Linköpings Universitet

Mötet inleds med ett föredrag av Peter Wintoft från institutet för rymdfysik (IRF) i Lund. Han ska prata om "Solen och rymdväder ". Efteråt sker sedvanliga årsmötesförhandlingar. Årsmötet i ÖAS hålls i Schrödingersalen, Fysikhuset på Linköpings universitet.
Ingången till Fysikhuset ligger vi den blå punkten på denna karta.

Skriv en kommentar

Tisdag, 26 mars, Kl 18:30 - NAKs årsmöte

Plats: SMHI:s restaurang/matsal som finns i huset nära entrén. Parkering finnes. Program: Först de sedvanliga årsmötespunkterna och kaffe/te. Anders Wettergren håller ett kort presentation om årets astronomiska händelser på himlen. Karta finns
här.

Skriv en kommentar

Tisdag, 2 april, Kl 20:00 - Observationsmöte: Ajöss till vinterstjärnbilderna

Sista chansen att få se fantastiska Orion med Orionnebulosan, röda Betelgeuse, dess bältesstjärnor. Oxen lämpar sig för närmare studium. Stjärnhoparna Hyaderna och Plejaderna finns där och även de falnande resterna av en supernova som exploderade för nästan 1000 år sedan. Planeten Mars finns fortfarande kvar på himlen alldeles i närheten av Plejaderna. Den är nu så ljussvag att till och med Aldebaran i Oxen är ljusare. Men rödare är den. En liten skiva kan ses i teleskopet men inte så mycket mer.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer. Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan. Karta finns
här
Inställes vid mulet väder och besked ges här på hemsidan.

* Ja, det blir en fin kväll för att titta på stjärnor. Vi ses kl 20. //Anders W

Skriv en kommentar

Torsdag, 2 maj, Kl 21:00 - Observationsmöte: Sorti med vårstjärnbilderna

Vinterstjärnbilderna går ner och Lejonet är den stjärnbild som tronar i söder. Den här delen av himlen har många galaxer. Vintergatan tillhör en stor superhop av galaxer och vi kan se in mot mitten av den just under våren. Planeten Mars kämpar sig kvar på skymningshimlen lågt i väster och den är nu i Oxens horn.
Obs-plats: Vi träffas intill parkeringen vid De Geergymnasiet nära Halvars glass för vidare bilfärd ut till en plats vi bestämmer.
Karta finns här
Inställes vid mulet väder och besked ges på hemsidan.

* Förhållandena sent i kväll ser inte bra ut. Det ska komma moln norrifrån till natten. Vi får nog ställa in i kväll. /mvh Anders

Skriv en kommentar