Mötes-program

NAK anordnar både möten, resor, visningar och observationsträffar. De senare utgår oftast från DeGeergymnasiet, varefter vi samåker ut till en lämplig observationsplats med bilar. Ibland brukar vi vara ute vid en mörk plats vid Herrebro, några kilometer sydväst om Norrköping där himlen är mörkare än inne i staden.

Alla är välkomna att medverka på dessa möten. Om du inte redan är medlem så får du gärna komma och se hur vi har det. Förhoppningsvis kan vi därefter räkna även dig till skaran av astronomiintresserade medlemmar.

Samlingsplats vid mötena är som alltid vid De Geergymnasiets skolgård (Nygatan, mitt emot Dalsgatan). Parkeringsförbud råder tyvärr på skolgården. Vid observationer brukar vi samåka i bil ut till en lämplig observationsplats.

Möten

Fredag, 12 augusti, Kl 22:00 - Perseider i månsken

Dags för meteorobservationer! Varje observatör får en egen sektor av himlen att kolla in och sedan gäller det att räkna stjärnfallen som kommer. Förhållandena är inte de bästa med en starkt lysande fullmåne, men det är samtidigt natten för maximum. Medtag egen observationsstol, liggunderlag eller liknande.
Obs-plats: Vi träffas direkt ute vid "Anders observationsplats" som ligger vid den före detta soptippen vid Herrebro, karta finns här. Ställs in vid dåligt väder.

* Kan man samåka med någon, till och från ? Om ja, vart ska man träffas?
Jag bor i Åby-trakten men kan ta mig in till stan utan problem.
Tar nog med mig stol, kamera, stativ, termos å sånt. /Carlai

* Kan du ta dig till vår vanliga plats vid Halvars glass invid De Geerskolan som vi brukar vid så kan jag hämta dig kl 22. /Anders

* Observationsrapport: Det blev en ganska medioker tillställning vad beträffar stjärnfall. Fem observatörer såg under två timmar (klockan 23-01) 31 perseider, varav 4 med rökspår, samt 9 övriga meteorer. Av de senare var flera Delta Aquariider och kanske en Kappa Cygnid. Ingen riktigt ljus meteor observerades - det måste ha varit det sämsta perseidmaximat vi sett under alla dessa år. Det går heller inte helt att skylla på den störande fullmånen. Vi fick trösta oss med att beskåda planettrion Saturnus, Jupiter och Mars, och det märkliga ljusstarka fenomen klockan 00.54 (cirka) som vi på plats bäst kunde tolka som ett raketsteg. Rapporter dagen efter pekade på att det var en Space X-uppskjutning från Kalifornien av en Falcon 9-raket som låg bakom. Vi såg det hela under ett par minuters tid när det kom fram bakom träd mot söder, först synligt som en mycket ljus satellit för att snabbt få något stort diffust omkring sig. Föremålet rörde sig ganska långsamt över öster mot norr där det åter försvann bakom träd. Banan gick ovanför Pegasus och Andromeda, genom Perseus och ovanför Kusken. Det ironiska är att vi under kvällen noterat och beklagat oss över de alltmer förekommande och störande satelliterna. Raketens last var 46 nya satelliter som skulle placeras ut. /Sven Mårdh

* Kunde tyvärr inte vara med på träffen i år, då jag tillfälligt är utan körkort (av medicinska skäl). Men jag tittade lite här i Finspång en halvtimme varje kväll (00.00-00.30) Torsdag 2st varav en bamsing, fredag 4 st och lördag 6 st. Inte så mycket kanske men kunde inte se mer än ca 30% av himlen. /Dan Bäcklin

Skriv en kommentar

Torsdag, 17 november, Kl 19:00 - Föredrag Värmestugan Landeryds Observatorium

Som avslutning på ÖAS observationsvecka håller Anders Wettergren ett föredrag om stjärnbilden Kusken. Plats: Värmestugan Landeryds (ÖAS) observatorium. Tid 19.00 torsdagen 17 november. Om vädret tillåter även observationer därefter med teleskopet Emma.
Välkomna!

* Det visade sig populärt med fullsatt värmestuga där vi fick lära oss det mesta om stjärnbilden Kusken. Till och med hade en far med son kommit hela vägen från Motala! Och dessutom klarnade himlen upp så vi kunde observera Jupiter med 4 månar synliga dessutom planeten Mars där man kunde ana en del mörkare formationer på ytan. /Bengt-Erik Söderström

Skriv en kommentar