Torsdag 30 maj 2024
Vi finns här: www.nak.se

Forumtråd:

"Ljusföroreningar Norrköping"

 

Ljusföroreningar Norrköping Linus, 2019-08-09

Hej!

Jag undrar om någon av er vet någon bra plats kring Norrköping där ljuset från stan inte förorenar natthimlen särskilt mycket. Jag har bil och kan ta långt från stan om så behövs. Jag är ute efter att i höst fotografera Vintergatan men vet inte riktigt någon bra plats för det. Är det någon här inne som har en bra plats?

Och är det någon som vet när Vintergatan är som bäst att observera? Vad jag har förstått så är det mellan september och november.

Tack på förhand!

Re: Ljusföroreningar Norrköping Sven Mårdh, 2019-08-11

Hej!
Jag tycker att Vintergatan är som bäst att observera under augusti och september. Åtminstone från våra trakter. Då kan du se mer av området kring Vintergatans centrum i stjärnbilden Skytten. Men passa på att fotografera när inte månen stör. Just nu är inte den bästa tiden (fullmåne den 15 augusti). Den mörkaste platsen NAK har observerat ifrån är nog Skamby ute på Vikbolandet. Du kan säkert hitta liknande platser med hjälp av ljusföroreningskartan på https://www.lightpollutionmap.info och zooma in lämpligt område. Klicka i lagret VIIRS 2019 så får du aktuella värden.

Re: Ljusföroreningar Norrköping Håkan Norén, 2019-08-12

Vägbeskrivning till observationsplaten vid Skamby på Vikbolandet. Från södra sidan av Kuddby kyrka kör vägen som därifrån går mot sydost. Efter några kilometer passeras Skamby. Strax därefter finns på höger sida av vägen ett gammalt gravfält. Parkeringsplatserna där är också observationsplatsen. Karta/flygfoto: https://kartor.eniro.se/m/pK8ap

Besvara tråden |  Visa alla trådar | Skriv nytt meddelande