Måndag 17 juni 2024
Vi finns här: www.nak.se

NGC 2261 - The Hubble Variable Nebula(STScI Digitized Sky Survey)

Information

Hubbles variabel-nebulosa är ett riktigt mysterium. Nebulosan upptäcktes år 1783 av William Herschel och var det första objekt att fotograferas av 200-tums Hale-teleskopet.

Det som är så speciellt med den här nebulosan är att den varierar, både i ljusstyrka och form. Vi är ju vana vid att nebulosor är statiska och inte ändrar sig. Hubbles variabel-nebulosa varierar över så korta perioder som veckor och månader. Edwin Hubble upptäckte detta år 1916 genom att jämföra fotografier.

I ena änden av den kon-formade nebulosan finns stjärnan R Monoceros. Det är en ung variabel stjärna som varierar oregelbundet med upp till 2 magnituder. Starka strömmar i stjärnan orsakar gas och stoft att "blåsa" ut i rymden.

Det finns även en skiva av gas och stoft som roterar runt stjärnan, ungefär som den skiva som omgav vår egen sol när vårt solsystem bildades. Samtidigt som materia från skivan dras in mot stjärnan "studsar" den och skjuts ut i alla riktningar. Skivan i sig blockerar vägen ut längs stjärnans ekvatorsband men vid stjärnans poler är det "fritt ut". Gas och stoft strålar alltså ut från stjärnans poler men det är bara på ena sidan som den har bildat en nebulosa.

Läs mer om detta intresanta objekt på Glenlea Astronomical.

Karta

Redigera