Söndag 27 november 2022
Vi finns här: www.nak.se


Medlemmar från alla tre föreningarna poserar innan föreställningen i domen började.

NAK & ÖAS firade 40 år

av Sven Mårdh


Östergötlands Astronomiska Sällskap och Norrköpings Astronomiska Klubb samlade ett 50-tal medlemmar den 31 maj 2018 på Visualiseringscenter C i Norrköping för att fira gemensamt jubileum, båda föreningarna har funnits i 40 år. Även medlemmar från ungdomsföreningen Luna deltog.

Det började med mingel och förtäring i restaurangen varpå alla förflyttade sig till den stora domen. Efter en inledning av Bengt-Erik Söderström gjorde östgötasällskapets grundare och första ordförande Lennart Samuelsson en personlig tillbakablick över den tid som gått sedan starten. Norrköpingsklubbens grundare och första ordförande Sven Mårdh fyllde på med mer historik.

Därefter gick ordet till Tomas Diez, vice ordförande i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe i Malmö, som föreläste om det amerikanska rymdföretaget SpaceX som skapades 2002 av entreprenören Elon Musk. Diez visade bland annat filmer med hur delar av SpaceX:s raketer kan återvinnas efter uppskjutningar, något som företaget än så länge är ensamt om i världen. Han berättade också om den nya raketen Falcon Heavy och om Elon Musks framtidsplaner på att landsätta människor på planeten Mars.

Professor Anders Ynnerman, som leder visualiseringscentret, demonstrerade sedan, understödd av Emil Axelsson, den fantastiska 360-gradersdomen som nyligen uppgraderats med nya projektorer. Med hjälp av programvaran OpenSpace tog Ynnerman med de närvarande tills såväl dvärgplaneten Pluto som planeten Mars, där vyerna från den senare kunde nå en upplösning på otroliga 25 centimeter. Som lök på laxen blev det till sist en premiärflygning bland Vintergatans stjärnor med helt nya data från satelliten Gaia.

(Denna artikel skickades i början av juni till Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Motala & Vadstena Tidning för publicering).


Innan föreställningen i domen var det mingel och samkväm.


NAK:s ordförande Anders Wettergren gladdes åt tillställningen.


Anders Ynnerman, Tomas Diez, Bengt-Erik Söderström och Emil Axelsson i den fantastiska domen.


Cornelia Ekvall, ungdomsföreningen Lunas ordförande, fanns på plats.


Denna sida publicerades den 1 juli 2018.

Redigera