Venus möter Jupiter
– tyvärr vid fel tidpunkt och fel plats

av André Franke


Det är alltid ett spektakulär händelse när de två ljusaste planeterna står nära varandra på himlen. Mer spännande är det förstås om båda planeterna är synliga och står en bra bit över horisonten när det är mörkt. Och ännu mer spännande är det om även vädret tillåter en observation – att det är klart eller åtminstone en del luckor i molntäcket.

Att Venus och Jupiter står nära varandra, det vill säga i konjunktion med varandra, händer rätt så ofta, nästan varje år. Det kan till och med hända upp till tre gånger samma år som till exempel 1991 eller 2015. En del av dessa konjunktioner inträffar dock alldeles för nära solen och kan därför inte observeras. För oss nordbor står dessutom Venus (och alla andra planeter) väldigt lågt över horisonten även om vinkelavståndet till solen är stort. Så av rent geometriska skäl är det en hel del konjunktioner som inte går att observera med blotta ögat. Och den som inträffar i år tillhör nog denna kategori tyvärr.



Grafiken, som visar Venus och Jupiters höjd över horisonten vid slutet av den borgerliga skymningen förtydligar det hela. Jupiter hinner avsluta sin kvällsvisibilitet innan Venus påbörjar sin. Denna gång står planeterna helt enkelt för nära solen och båda hinner gå ner innan det blir mörkt.



Nästa gång i maj 2011 missar vi inte bara Venus och Jupiter nära varandra utan även Merkurius och Mars i närheten. Då är det vårt nordliga läge som ställer till det. På södra halvklotet går det däremot alldeles utmärkt att observera denna sällsynta händelse.



Men när är det då dags igen för oss nordbor att kunna se en fin konjunktion av Venus och Jupiter högt på himlen när det är mörkt? Svaret är i mitten av mars 2012 på kvällshimlen – alltså om drygt två år!
För att ge lite försmak av denna händelse så kan du redan nu få se den på grafiken och börja se fram emot en klar himmel.

Redigera