Stjärnhimlen i december

Stjärnhimlen

  Mer information om stjärnhimlen i december...

Månens faser:
 7 Fr Nymåne
15 Lö Första kvarteret
22 Lö Fullmåne
29 Lö Sista kvarteret

Solen och månen idag! *

Solen upp 08:41 (08:42)
Solen ner 15:01 (15:01)

Gryning   07:47 (07:48)
Skymning  15:54 (15:54)

Månen upp 12:59 (13:12)
Månen ner --:-- (01:05)

* Norrköpings horisont.
* Morgondagens tider inom
   parentes.

Nästa klubbmöte:
Inga möten planerade...

Senaste observationsrapporten:
2018-07-05 - NAK:s perseidövervakning 2017

5423428 besök sedan 15 jan 2005

Nyheter

1 december 2018 - En riktigt god kometjul!

Skådespelet kan börja! På den kosmiska scenen kliver kometen 46P/Wirtanen in från kylan. Under december kommer den att passera perihelium, komma ovanligt nära jorden och ta en väg över vår stjärnhimmel som innehåller flera kända vägmärken, som Plejaderna den 16:e (bilden ovan) och den ljusa Capella dan före dopparedan. Ljusstyrkan är det inget fel på – i slutet av november rapporterade många att den låg kring +5 och den kan nå +3 i mitten av december. MEN: du kommer inte att se den som bilden ovan, genererad genom programmet Starry Night. Istället kommer du se en månstor diffus himmelsboll, kanske utan svans. Om du observerar nära stadsljus är det risk att bollen bleknar bort helt. Bästa tipset är med andra ord: sök en upp en mörk plats utan ljusföroreningar – och ta gärna med en kikare för säkerhets skull. Man kan aldrig riktigt lita på kometer. Och undvik starkt störande månsken. Händer det då inget annat under december? OM DU BARA VISSTE!!! DET ÄR EN HELT GALEN MÅNAD!!!

Ta in hela julmånadens uppdukade himlabord:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh
26 november 2018 - InSight har landat på Mars
Rymdsonden InSight, som sändes upp från Vandenberg Air Force Base i USA den 5 maj, har i kväll klockan 20:52:59 svensk tid landat på Mars nära ekvatorn på västra sidan av ett stort lavaområde som benämns Elysium Planitia, rapporterar NASA.
/ Håkan Norén
30 oktober 2018 - Varmt välkommen tillbaka, Venus!

I början av november blir äntligen planeten Venus synlig igen, nu som morgonstjärna i sydost – och till en början tillsammans med Jungfruns ljusa Spica (Stellarium-grafiken ovan visar läget den 24 november klockan 06.30). Det har varit ett ganska dåligt Venusår, men under årets sista månader kan vi njuta av den till fullo. Av de övriga ljusa planeterna är det fortfarande Mars som är bäst på kvällarna, även om den sakta bleknar och blir allt mindre i teleskopet. Asteroiden 3 Juno har en mycket gynnsam opposition i november – och når då sitt minsta avstånd till jorden under åren 1980–2400! Annars kan du se både stjärnfall (Leoniderna i maximum) och tre kometer den närmsta tiden. Och naturligtvis mycket, mycket mera!

Skåda vintermånadens kosmiska meny:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden

Obs-guiden uppdaterades 14/11 med uppgifter om den nyupptäckta och relativt ljusa kometen C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto).
/ Sven Mårdh
2 oktober 2018 - Isgiganterna coola i natten

Förra månaden stod isgiganten Neptunus i opposition, nu i oktober är det Uranus tur. Båda planeterna går att se i en fältkikare och är man lycklig ägare av ett större teleskop (11 tum och uppåt) kan både månar och svaga detaljer i atmosfärerna observeras, om än med svårighet. Enklare är det ändå att kolla in ljusa Mars (ovan tillsammans med månen den 18:e) som tillsammans med Saturnus fortfarande syns på kvällarna – Jupiter förlorar vi tyvärr. Men oktober är mycket mer än så: meteorskuren Draconiderna, som alltid kan överraska, når maximum den 9:e, skuren Orioniderna når visserligen maximum nära fullmåne den 21:e men slutet innan gryningen blir ypperligt, ljussvaga asteroiden Xanthomalitia släcker en stjärna av magnitud +5,6 den 5:e, en äkta Danjonmåne kan ses den 8:e, Lunar X syns den 16:e. Mer hittar du på nedstående sidor!

Slaktmånadens himmelska tips:
På himlen (öppnas i nytt fönster) | Obs-guiden
/ Sven Mårdh

Nyhetsflöde i RSS-format
Tidigare nyheter  |   Bli meddelad vid uppdateringar!

Senaste foruminläggen

Gå till diskussionsforumet  |  Skriv nytt meddelande