Onsdag 24 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

Forumtråd:

"Blinkande stjärna"

 

Blinkande stjärna Maria, 2009-01-15

Hej!
Jag har nu under en kort period(4 veckor ungefär) observerat en blinkande stjärna på himlen. Den ser ut som en discoboll, då den verkar skifta i olika färger. Kan ni tala om för mig vad det är för stjärna?
Tack!

Re: Blinkande stjärna Olle Lindgren, 2009-01-17

Hej!

Det vore kul om du kunde berätta var "din" stjärna befinner sig på stjärnhimlen.

Är stjärnan nedanför och till vänster om Orion?

I så fall är det Sirius, som är himlens ljusstarkaste stjärna (men de ljusare planeterna t ex Venus kan vara ännu ljusstarkare).

Eftersom Sirius är en stjärna (och alltså befinner sig på mycket längre avstånd än planeterna) så ser den mycket mindre ut i ett teleskop än vad planeterna gör. I själva verket är stjärnor alltid punktformiga medan planeterna visar en skiva vid högre förstoringar.
Detta gör också att stjärnornas ljus påverkas mer av luftrörelser i atmosfären än planeternas ljus.

Sirius är väldigt ljusstark men befinner sig på södra stjärnhimlen.
Det gör att den alltid ligger lågt på himlen (eller vissa tider på åtet inte syns alls) på våra breddgrader.
Nära horisonten går ljuset från stjärnan (eller månen eller vad man tittar på) parallellt med jordytan och får då gå en längre väg i atmosfären.

Att Sirius är så ljusstark men ligger så nära horisonten gör att den "blinkar" mer än andra stjärnor och också tycks skifta färg (vilket alltså är ett fenomen i jordens atmosfär).

/OLLE

Re: Blinkande stjärna Maria, 2009-01-17

Tack Olle för ett utförligt och snabbt svar! Stjärnan befinner sig nedanför Orions bälte, så jag antar att det är Sirius som blinkar lika häftigt som en discokula.
/Maria

Re: Blinkande stjärna Maria, 2009-01-17

Förresten, nu när jag tänker efter så är stjärnan till höger om Orion.Med risken att låta korkad, kan min höger vara din vänster eller tvärtom?
/Maria

Re: Blinkande stjärna Olle Lindgren, 2009-01-17

Hej!
Nej, jag menar de vanliga vänster och höger...

Sirius befinner sig i bältets förlängning nere till vänster om Orion.
Den går knappt att missa om man ser den.

Om stjärnan ligger "nere till höger" tror jag det är Rigel du sett.
Rigel är den nedre högra stjärnan i den rektangel som bildas av de ljusstarkare stjärnorna i Orion.
Bältet ligger mitt i rektangeln.
Rigel är vit och ljusstark (men svagare än Sirius som ligger nedanför och till vänster om rektangeln).
Den övre vänstra stjärnan i rektangeln är Betelgeuze som är röd och ungefär lika ljusstark som Rigel.

/OLLE

Re: Blinkande stjärna Håkan Norén, 2009-01-17

En karta över Orion: http://www.iau.org/static/themes/constellations/gif/ORI.gif

Där ser du Betelgeuse, Orions bälte (Alnitak + Alnilam + Mintaka) och Rigel. Nedtill vänster på kartan ses stjärnbilden Stora Hunden, Canis Major,
med himlens ljusstarkaste stjärna Sirius (dock inte namngiven på kartan).

Orion står nu i sydost tidigt på kvällen och i söder vid 22-tiden

Stämmer detta med vad du har sett ?

Din beskrivning av en "discoboll" associerar dock till något ännu ljusstarkare.

Kan det vara så att du har sett planeten Venus ?

Venus är nu ett mycket ljustarkt objekt i sydväst tidigt på kvällen och går sedan ned i omkring västsydväst, nu omkring klockan 20:30.

Eller stämmer detta bättre med vad du har sett ?

/Håkan

Re: Blinkande stjärna Maria, 2009-01-18

Återigen, tack för snabba och utförliga svar!
Jag hoppas att det är stjärnklart ikväll, med hjälp av stjärnkartan jag fick, kan jag nog lista ut om det är Venus eller Rigel som har fångat mitt intresse. Jag återkommer senare:)
Tack!
/Maria

Re: Blinkande stjärna Bosse, 2009-01-18

Jag har själv för några år sedan sett Aldebaran blinka taktfast i klart rött och grönt när den stått kanske 10-15 grader över horisonten. Jag trodde först det var ett flygplan eller en helikopter där man såg lanternorna eftersom det var rakt över Skavsta flygplats, men den flyttade sig som en stjärna under en halvtimme jag höll kollen.

Aldebaran (alfa Tauri, ca 70 ljusår bort, 155 gånger ljusare än solen) är en ganska röd stjärna som ligger i Orions bältes förlängning åt motsatta hållet, i Tjurens stjärnbild, ungefär på samma avstånd som Sirius ligger. Båda stjärnorna blinkar ibland på grund av rörelser och ljusbrytning i atmosfären. Men som Aldebaran blinkade har jag aldrig sett varken förr eller senare.

För övrigt såg jag samma kväll en likadan bolid som det står om i tdningarna idag.

Re: Blinkande stjärna Patrik Anias, 2009-02-13

Hej!

Jag har under några månader sett en "blinkande stjärna" nedanför till vänster om Orions bälte.

Jag trodde först att det var ett flygplan eller en satellit, men eftersom den alltid befinner sig på samma plats(mitt emellan två andra stjärnor) blev jag lite fundersam... Hade det varit en geostationär satellit hade den väl inte flyttat sig med stjärnorna?

När jag sökt på internet verkar det som att den ligger i stjärnbilden "stora hunden", men jag får inte den att passa in i mina observationer. Jag skulle tro att det jag ser ligger mellan Sirius och en annan stjärna ännu lite längre ner till vänster...

Re: Blinkande stjärna Olle Lindgren, 2009-02-28

Hej Patrik!

Låter som att det är Sirius du sett...
Vad får dig att tro att det inte är den?

Sirius är mycket ljusstarkare än något annat objekt i Stora hunden.
Den är himlens ljusaste stjärna, och det finns inga planeter (som skulle kunna vara ljusstarkare) i närheten.
Närmaste planet är Saturnus, som ligger i stjärnbilden Lejonet.

Eller utmärker sig "ditt" objekt på ngt annat sätt än genom sin ljusstyrka?

/OLLE

/OLLE

Re: Blinkande stjärna Patrik Anias, 2009-02-28

Jag börjar inse att det nog är Sirius jag sett. Även om jag hade hoppats att det skulle vara något "ovanligare"...

Men tack i alla fall!

ARCTURUS pentas, 2009-08-24

Jag Tror Att Det Är Arcturus i Björnvaktaren. Alltså Bootes Största Stjärna. Bootes Dyker upp i NordVäst. c.a 22 tiden och tidigare. Den Var för 25 år sedan Rödgul i 50ggr förstoring. Den verkar vara Blå Gul Grön Röd Nu för Tiden. Stjärnbilden Bootes Finner man Vänster om KarlaVagnen och Lite Högre upp. Vänster om Bootes Där Finner Du Norra Kronan. Som Böjer sig som en Båge Ovanför Kräft och SurströmmingsFestarna med Gäster som Christer å Stefan.

Re: Blinkande stjärna Håkan Norén, 2009-08-26

Arcturus är ett fint objekt på kvällshimlen under sensommaren och början av hösten. Därefter kommer stjärnan att gå ned allt tidigare.

Vid tidsperioden omkring årsskiftet, då frågeställaren har observerat, har Arcturus redan gått ned när det blir mörkt, men kommer upp igen sent på kvällen.

Himlens ljusstarkaste stjärna Sirius går dock då upp flera timmar tidigare och är ett fint objekt på vinterns kvällshimmel.

(Det nämnda gäller för Götaland och Svealand. Längre norrut blir tiderna lite annorlunda.)

(Det framgår inte vid vilket klockslag som frågeställaren har gjort sina observationer.)

Stjärnor Tobbe, 2010-02-25

Vad är det som håller stjärnorna kvar ute i rymden?

Blinkande stjärna Henrik, 2010-02-25

Jag skulle i enkelhetens namn bara få veta varför stjärnor blinkar, är det något som kommer i vägen, eller är det något som händer med stjärnan?

Svar Till.... Blinkande stjärna pekanus, 2010-02-25

Det Verkar som Att Atmosfären har olika Visibilitet dvs. Klar Sikt och Det kan Synas Som Blinkande . Eventuellt Har Gasformiga Värmekällor Liksom Vår Egen Sol en Något Oregelbunden LysKraft. Jag Såg Detta vid Horisonten en Tid före Det Myckna Snöandet. Solen Flämtade och Blinkade Sebart.. Men om Du Ser en Stjärna Större än Månen. Då är Det ett Ufo Som Håller Sig i Närheten av Jorden Ibland och Blinkar mot Oss. Det Kommer Snart å Landa. Tro ;Mig..

Två svar och en kommentar Håkan Norén, 2010-02-27

1. Frågan om vad som håller kvar stjärnorna i rymden.

Stjärnorna rör sig men på grund av det stora avståndet till dem blir ändringen i riktning till dem så långsam att det tar tusentals år innan man med bara ögonen ser någon skillnad på stjärnhimlen. Det som styr stjärnornas rörelser är den totala gravitationen (dragningskraften) från alla andra stjärnor och annan materia i galaxen. På så sätt hålls stjärnorna kvar i banor inne i galaxen. Solen är en av dessa stjärnor i vår galax. En enskild stjärnas gravitation har en mycket liten och i praktiken försumbar inverkan på omgivande stjärnor. Jorden massa och därmed gravitation är bara 0,000003 av solens. Så vi behöver inte oroa oss för att stjärnorna skall ramla ned på oss.

2. Frågan om blinkande stjärnor.

Luften i atmosfären är inte homogen utan uppdelad i ett stort antal små luftmassor med olika temperatur och därmed olika täthet och olika ljusbrytningsförmåga. I gränsen mellan sådana luftmassor kommer ljuset att omriktas med en mycket liten vinkel. När dessa små luftmassor rör sig i förhållande till varandra, sker ständigt små förändringar i hur ljuset går genom atmosfären. Detta medför att från en bråkdel av en sekund till nästa bråkdel av en sekund, kommer ljuset som kommer fram till en observatörs ögon, att dels variera i ljusstyrka och dels också komma från en minimalt annan riktning. Detta gör att vi, skenbart, ser stjärnorna blinka och även kan se stjärnorna, också skenbart, röra sig lite.

3. Påståendet om UFO.

Amatörastronomer är ofta ute och observerar himlen på kvällar och nätter. Det som vi ser är olika astronomiska objekt, som månen, planeterna och stjärnor, ibland förvrängda genom atmosfäriska fenomen, samt flygplan och satelliter. Efter många år som amatörastronom har jag hittills inte sett något som inte har en helt naturlig fysisk förklaring och har inte heller läst eller hört att någon seriös amatörastronom har sett något UFO.

Besvara tråden |  Visa alla trådar | Skriv nytt meddelande