Lördag 20 april 2024
Vi finns här: www.nak.se

M 42 - Orionnebulosan

18 januari 1989 - av Jörgen Andersson



Under en mulen och regnig lördag satt jag och läste i min observationspärm, som på senare tid hade blivit rätt så dammig. När jag kom till fliken "O" i pärmen så hittade jag flera observationer på Orionnebulosan, M 42.

Jag har under mina år som amatörastronom haft teleskop från storleken 3 tum till 17,5 tum. Jag tittade på skisserna och fascinerades av den skönhet som universum skapat. Det var intressant att se hur många skepnader Orionnebulosan kan anta beroende på teleskop och observationsförhållanden. Men det var just en observation jag fastnade för. Den var gjord den 18 januari 1989. På mina anteckningar kan jag se att klockan var 2000 UTC. Luften var klar och höll en temperatur på -2°C. Observationen utfördes i Åby, ca 10 km norr om Norrköping. Teleskopet jag använde var mitt egenhändigt byggda 17,5" f/4,5 Dobson-teleskop. Jag använde mig av ett 2" Erfle 32 mm okular för att skissa huvuddragen i nebulosan. Jag bytte senare till ett 1 1/4" Erfle 20 mm med ett nebulosafilter för att rita detaljer. Förstoringarna var 62 respektive 100 gånger. Observationen tog cirka 30 minuter att genomföra.

Bilden ovan är digitaliserad från min skiss. Jag inverterade bilden för att få fram en svart bakgrund. I själva nebulosan kunde man skymta mörkare fält, dessa fält är svåra att skissa. Under observationen upplevde jag dessa fält som ett schackmönster. Det så kallade Trapetset (q Orionis) var mycket framträdande, likt ett par gnistrande diamanter. Nebulosan visade tydligt upp sina "mustascher". Den här gamla observationsrapporten får inleda den annalkande vintern med förhoppningsvis många klara och fina nätter.



Orionnebulosan fotograferad av Brad Wallis. Copyright!

Redigera