Söndag 27 november 2022
Vi finns här: www.nak.se

Simulera med dator - vilken planetkonjunktion!

av Jörgen Andersson

Gråa Stratus hängde med tungt över Norrköping. Solen hade inte visat sig på en längre tid. Det kändes som en evighet sen jag såg stjärnhimlen sist. I leda av tristess satte jag mig framför datorn och tänkte roa mig med stjärnprogrammet EZ Cosmos.

Alla pratar om det kommande millennium skiftet. Den tanke som slog mig då var om millenniumskiftet kommer erbjuda något spännande ur astronomisk synvinkel. Jag körde igång beräkningar av konjunktioner för att se om jag skulle erhålla några intressanta rendezvous med våra planeter.

Efter några sekunders väntan stannade programmet på datumet 2000-05-18. EZ Cosmos presenterade en karta över en konjunktion där Jupiter, Saturnus och Venus var inblandade. Planeterna låg samlade inom en 1,6 grader stor cirkelsektor på himlen! 1,6 grader, tänkte jag, 1,6 grader!

Planeterna låg grupperade i en spetsvinklig triangel med spetsen, som utgjordes av Saturnus, pekande neråt. Till vänster om konstellationen hittade man M45, Plejaderna. Strax nedanför Plejaderna skymtade Mars. Vilken syn, den sammankomsten av våra ljusstarkaste planeter vill jag inte missa för allt i världen!

När den första entusiasmen hade stillat sig tänkte jag - maj, Plejaderna? Det var något där som inte var som det skulle. Klockslaget vid konjunktionen visade sig vara 06.00. Jag lät programmet generera en autentiskt bild över läget, se ovan (AmatörAstronomens version är gjord med programmet Voyager II, reds anm).

Redigera