Torsdag 28 mars 2024
Vi finns här: www.nak.se

De klara nätterna har inte varit många under vintern 2009/2010. När tillfällen ges får man passa på! Den 10 mars var ett sådant tillfälle.

Jag gick ut till observatoriet vid 18-tiden och öppnade upp en del av taket för att släppa in kalluft. Även om jag inte har någon värme i observatoriet så är det alltid ett par grader varmare jämfört med yttertemperaturen. Jag har märkt att de astronomiska förhållanden blir bättre framåt midnatt där jag bor. Jag misstänker att det beror på att utstrålningen från marken stabiliserar sig och att stadens lampor börjar släckas. Eftersom det var vardag kunde jag inte vänta till midnatt.

Jag gick ut till teleskopet runt 20. Min målsättning med kvällens observation var att ta bilder på Messier 82, en oregelbunden galax i Stora Björnens stjärnbild. Messier 82 är även känd som Cigarrgalaxen. När jag kom ut till observatoriet rullade jag bort resten av taket och slog på teleskopets strömbrytare. Efter den sedvanliga initieringsfasen kunde jag påbörja observationerna. Under initieringsfasen, när teleskopet bad mig centrerar stjärnan Capella, märkte jag att luften inuti teleskopet inte hade antagit samma temperatur som ytterluften. Därför beslöt jag mig att ägna mig visuell astronomi innan fotograferingen.

Jag såg att Mars stod fint i söder. Jag hade inte något tillfälle att observera planeten vid oppositionen i januari. Nu var jag intresserad om jag kunde se polarkalotten. Jag matade in ”mars” i handkontrollen och tryckte på ”GoTo”. Teleskopet förflyttades till planeten och centrerade den i okularet. Jag hade mitt Meade 30 mm UWA okular isatt. Okularet ger 135X förstoring. Jag märkte att bilden var orolig. Det brukar tyda på att atmosfären/kikaren inte tål hög förstoring. För att få en bättre bild så provade jag att byta okular till Meade 14mm UWA som ger 289X förstoring. De atmosfäriska/teleskopiska störningar förstorades i samma grad. Dock så framträdde ytstrukturer och polarkalotten tydligare även om bilden blev oroligare. Jag observerade planeten i cirka 10 minuter innan jag skruvade fast kameran. Totalt så blev det 9 stycken 1 minuters bilder på Messier 82. Innan jag avbröt kvällens observation så passade jag på att observera Messier 97. Messier 97 är mer känd som Ugglenebulosan som också finns i Stora Björnens stjärnbild. Observationen av Messier 97 var inte någon höjdare. Nebulosan syntes ganska dåligt. Dock så kunde man ana ugglans ögon. Efter att ha granskar nebulosan ett tag så stängde jag av teleskopet och rullade för taket. Ett hus för teleskopet har verkligen inneburit att man kan vara mer spontan. Det är skönt att slippa processen att montera och demontera teleskop och montering vid varje observationstillfälle.

Redigera